Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης 

Μεγάλη επιχείρηση κατά της μαφίας της Καλαβρίας (Ντραγκέτα), πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο οι Ιταλικές Αρχές. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 334 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, λογιστές, ένας πρώην βουλευτής του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος της ένωσης δημάρχων της Καλαβρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης έχουν κατασχεθεί προϊόντα αξίας 15 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους, εκτός από την Ιταλία, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας κατά της μαφίας στην περιοχή του Καταντζάρο, Νίκολα Γκρατέρι, ένας από τους Ιταλούς δικαστές που είναι στην πρώτη γραμμή κατά του οργανωμένου εγκλήματος, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση από την εποχή της μεγάλης δίκης του Παλέρμο». Υπενθυμίζεται ότι τότε υπήρχαν 475 κατηγορούμενοι, που δικάστηκαν από τον Φεβρουάριο του 1986 έως τον Δεκέμβριο του 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νίκολα Γκρατέρι

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ο στόχος των Ιταλικών Αρχών ήταν οι οικογένειες των  Βίμπο Βαλέντια, Μανκούσο ντι Λιμπάντι και Λο Μπιάνκο-Μπάρμπα. Συνολικά, εμπλέκονται 416 άτομα.

Οι συλληφθέντες διώκονται ως ύποπτοι κυρίως για διασυνδέσεις με εγκληματίες της μαφίας, ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς, τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο γνωστός δικηγόρος,  Τζιανκάρλο Πιτέλι, πρώην βουλευτής και πρώην συντονιστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια για την Καλαβρία.

Συνελήφθη επίσης ο περιφερειακός πρόεδρος της Anci (της ένωσης των δημάρχων) και δήμαρχος του Πίτσο (στην περιοχή Βίμπο Βαλέντια), ο κεντροαριστερός Τζιανλούκα Καλίπο.

Στοιχεία των Καραμπινιέρι από τις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις

Χειροπέδες πέρασαν επίσης στον Φιλίπο Νέσκι, διοικητή της δημοτικής αστυνομίας της περιοχής Βίμπο Βαλέντια και στον Μάριο Αρτούσα, γνωστό επιχειρηματία στον τομέα της ένδυσης.

Στην επιχείρηση η οποία ονομάστηκε «Rinascita-Scott», συμμετείχαν περίπου 2.500 καραμπινιέροι, μεταξύ των οποίων μέλη της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Ros. Ακόμα στην ίδια επιχείρησε έλαβαν μέρος και αλεξιπτωτιστές του στρατού.

Οι έρευνες των Ιταλικών Αρχών για να καταλήξουν στο σημερινό αποτέλεσμα, διήρκησαν χρόνια και δεν αφορούσαν μόνο σε περιοχές όπου η Ντραγκέτα έχει ισχυρή παρουσία. Έρευνες έγιναν στη Λομβαρδία, το Πιεμόντε, στη Βενετία, στη Λιγουρία, στην Εμίλια Ρομάνα, στην Τοσκάνη, στο Λάτιο, στη Σικελία, στην Απουλία, και στην Μπαζιλικάτα.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ιταλικές Αρχές:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης