Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Επιχείρηση «μαμούθ» των Ιταλικών Αρχών πραγματοποιείται τα τελευταία 24ωρα για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων τα οποία δραστηριοποιούνται στα παράνομα στοιχήματα σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 68 άτομα ενώ ερευνώνται άλλα 80 στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση συντονίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά της Μαφίας στην Ιταλία, Φεντερίκο Ντε Ράχο, σε συνεργασία με άλλους τρεις εισαγγελείς, την Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος, το σώμα των Καραμπινιέρων, την Αστυνομία και τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Μαφίας.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει πως εμπλέκονται και μέλη της Ντραγκέτα (μαφία της Καλαβρίας), τα οποία διακινούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα παράνομα στοιχήματα και τα επένδυαν στο εξωτερικό.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη επιχείρηση στα χρονικά των Ιταλικών Αρχών κατά του παράνομου στοιχήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπίσης έχει γίνει γνωστό πως κατασχέθηκαν λογαριασμοί, μετοχές και  ακίνητα του εγκληματικού δικτύου που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος αγγίζει τα 4,5 δις ευρώ. 

Στις έρευνες εμπλέκονται γνωστές ιστοσελίδες στοιχημάτων, στοιχηματικές εταιρείες της γειτονικής χώρας και του εξωτερικού ενώ ελέγχονται πρακτορεία στοιχημάτων. Παράλληλα εμπλέκονται επιχειρήσεις στη Μάλτα, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες. 

Για να μπορέσουν να εντοπιστούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων ήταν απαραίτητη η συνεργασία της Eurojust και των δικαστικών Αρχών στην Αυστρία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Νησί του Μαν , στην Ολλανδία, στο Κουρασάο, στη Σερβία, στην Αλβανία, στην Ισπανία και στη Μάλτα.

«Τα online στοιχήματα είναι το νέο “ναρκωτικό” των μαφιών, το οποίο αντικαθιστά το γνωστό εμπόριο. Τώρα τα αφεντικά θέλουν να προσλάβουν τεχνικούς πληροφορικής», είναι τα λόγια του Εθνικού Εισαγγελέα κατά της Μαφίας, σχολιάζοντας την επιχείρηση.

Στην επιχείρηση αναφέρθηκε και ο Ματέο Σαλβίνι ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στις Αρχές λέγοντας: «Ας πάμε μπροστά, η μαφία μου προκαλεί αηδία».

Το δίκτυο, σε επαφή με εγκληματικές οργανώσεις της Σικελίας και της Καλαβρίας, σύμφωνα με τις Αρχές είχε σκοπό να δημιουργήσει μια πραγματική «πολυεθνική στοιχημάτων».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και νέες συλλήψεις….

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης