Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η βάρβαρη επίθεση του Αυστραλού σφαγέα Μπρέντον Τάραντ στα ισλαμικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας τον θάνατο των 50 ανθρώπων από τα χέρια του ναζιστή μακελάρη.

Σε ομιλία του στα Δαρδανέλια για την 104η επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε τη μάχη, που βεβαίως για την ιστορία δεν την έδωσε κάποιος ισλαμιστής ή οπαδός του Ισλαμισμού, αλλά ο βασικότερος εχθρός του τουρκικού Ισλάμ, ο τότε συνταγματάρχης Κεμάλ Ατατούρκ, πλαισιωμένος από ένα επιτελείο ανώτατων Γερμανών αξιωματικών. Ως γνωστόν, τη μάχη της Καλλίπολης την κέρδισε ο Κεμάλ Ατατούρκ και Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς. Αυτήν τη μάχη θυμήθηκε ο Ερντογάν για να συνδέσει το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία με τον πρωτόγονο αντιδυτισμό τον οποίο προβάλλει συστηματικά ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, απαντώντας στον Αυστραλό σφαγέα μέσω ενός άτυπου διαλόγου, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη Δύση πως δεν πρόκειται ποτέ την Ισταμπούλ να την ξανακάνει Κωνσταντινούπολη, απευθυνόμενος προφανώς στα βαθιά ιστορικά ανακλαστικά ενός παρωχημένου τουρκισμού του εκλογικού ακροατηρίου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δύο κουβέντες, ο Ταγίπ Ερντογάν έφερε και πάλι την Τουρκία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αναζωπύρωσε το κλίμα που επικρατούσε τότε με την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτήν τη συνθηματολογία πορεύεται πολιτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας εν έτει 2019.

Μίλησε και για την ανατολική Μεσόγειο, όπου η Δύση δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας, για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Με λίγα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν με άλλοθι και πρόσχημα την τραγωδία της Νέας Ζηλανδίας επανέφερε στο προσκήνιο όλους τους υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς που ο ίδιος φαντάζεται ή δημιουργεί ως προς τη σύγχρονη Τουρκία. Όπως θα έλεγε και ο Ταϊλεράνδος, «αυτό, κ. Ερντογάν, δεν είναι απλώς ένα έγκλημα. Είναι ένα μέγα λάθος».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν μεταξύ άλλων ανέφερε πως την «Ισταμπούλ δεν θα την κάνετε Κωνσταντινούπολη», προσθέτοντας ότι «οι πρόγονοί σας ήρθαν» και ορισμένοι έφυγαν «σε φέρετρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε εδώ τα τελευταία 1.000 χρόνια. Θα είμαστε εδώ μέχρι το τέλος των ημερών. Δεν θα κάνετε την Ισταμπούλ Κωνσταντινούπολη. Οι πρόγονοί σας ήρθαν. Επέστρεψαν κάποιοι ζωντανοί, κάποιοι σε φέρετρα. Αν έρχεστε με τις ίδιες προθέσεις, σας περιμένουμε. Θα σας αποχαιρετήσουμε όπως τους προγόνους σας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε «πήραμε το μήνυμα σας, καταλάβαμε τις προθέσεις σας, καταλάβαμε ότι το μίσος σας είναι ζωντανό, εμείς είμαστε εδώ, στα Δαρδανέλια και θα είμαστε μέχρι τη 2η παρουσία».

Αναφερόμενος, δε, στα γεγονότα της Νέας Ζηλανδίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε πως «σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αν σηκωθεί χέρι σε βάρος όλων των μουσουλμάνων και των Τούρκων, εμείς θα αντιδράσουμε», ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της χώρας τόνισε: «Αναμένουμε να πάρετε στα σοβαρά αυτήν την ιστορία, δεν πρέπει να το πάρετε ανάλαφρα, όπως κάνουν οι δυτικές χώρες». Όπως είπε, οι μουσουλμάνοι είναι αδέλφια του και υποστήριξε πως σύντομα θα επισκεφθεί την περιοχή και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων. «Σας αγαπούμε, ο Αλλάχ να προστατεύει εσάς και την Τουρκία» πρόσθεσε.  

Τέλος, στέλνοντας προφανώς μήνυμα στη Δύση υπογράμμισε ότι «επιχειρούν να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο και επιχειρούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε περιοχή που να μην μπορούμε να πατήσουμε το πόδι μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης