Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά πολύ κακές σχέσεις με τους υφισταμένους του. Με μία διπλωματική πιρουέτα ανατολικού τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να κατευνάσει τις αγωνίες της τουρκικής κοινωνίας σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας του σε περίπτωση που εγκατασταθούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-400. 

Βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε “διατηρώ πολύ φιλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά οι σχέσεις μου με τους υφισταμένους του είναι εντελώς διαφορετικές. Ως εκ τούτου εγώ προσωπικά δεν βλέπω πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο ραντεβού του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου θα συνεδριάσει η ομάδα των G-20. Η συνάντηση αυτή τοποθετείται στα τέλη του μήνα.

Με δεδομένο όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας πως σε 15 μέρες αναμένονται τα ρωσικά οπλικά συστήματα να φτάσουν στη χώρα του, τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διπλωματικές κινήσεις ή παζάρια στενεύουν αν δεν έχουν ήδη μηδενιστεί. Το τελικό χρονικό όριο-τελεσίγραφο που έχουν θέσει οι Αμερικανοί είναι η 21η Ιουλίου, έναν μήνα μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Οσάκα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυρώσεις που σχεδιάζονται αφορούν μία σειρά από ενέργειες οι οποίες στοχοποιούν όλες τις εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στον σχεδιασμό και παραγωγή των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Σημειώνεται πως η Τουρκία εξ΄ αρχής έχει ενταχθεί στο project F-35 και πολλές τουρκικές εταιρείες κρατικών ή ιδιωτικών συμφερόντων στην Τουρκία ανέμεναν να υλοποιήσουν ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα παραγωγής εξαρτημάτων ή ακόμη και μεγάλων τμημάτων της ατράκτου του F-35. 

Η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το project ήταν μεγάλη και το συνολικό οικονομικό μέγεθος του project αγγίζει σε πρώτη φάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα προγράμματα παραγωγής αεροσκάφους που υπήρξε ποτέ, δεδομένου πως αυτή η παραγωγή αφορά ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς με στοιχεία Stealth και ιδιαίτερο λογισμικό το οποίο καθιστά κάθε F-35 έναν μικρό θάλαμο επιχειρήσεων.

Αν και εφόσον υλοποιηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, η απώλεια που θα υποστεί η τουρκική οικονομία και οι συγκεκριμένες τουρκικές εταιρείες τεχνολογικής αιχμής, θα είναι τεράστια. 

Αυτές τις αγωνίες του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου προσπαθεί να κατευνάσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, την ώρα που η πραγματική οικονομία της Τουρκίας αισθάνεται κάθε μέρα που περνά τις επιπτώσεις από το επερχόμενο αμερικανικό εμπάργκο. Να προστεθεί πως από τη Δευτέρα που μας πέρασε η τουρκική λίρα διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και του ευρώ σε καθημερινή βάση, αρχής γενομένης από ένα ειδικό δελτίο του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο οποίο αναφέρονταν λεπτομέρειες για το σχέδιο επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία. 

Ήδη, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι 1 προς 5,9 όσον αφορά το δολάριο και πάνω από 1 προς 6,5 ως προς το ευρώ.  

Κλείνοντας τη συνομιλία του με τους ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε πως αν παρά ταύτα οι αμερικανοί προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων, τότε η Τουρκία θα απαντήσει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, και εξήγησε πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-400 σε 15 μέρες θα εγκατασταθούν στις προκαθορισμένες θέσεις που έχουν επιλέξει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες πληροφορίες, η μία θέση εγκατάστασης των S-400 αφορά την κάλυψη του χώρου από τις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας έως και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, η δε δεύτερη θέση αφορά την κάλυψη του εναέριου χώρου της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία και ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης