Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της 5ης και 10ης Δεκεμβρίου κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας τρίτος κύκλος κινητοποίησης των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Γαλλίας.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα όλων ανεξαρτήτως των γαλλικών συνδικάτων συμπεριλαμβανομένης και της CFDT που είναι και το πολυπληθέστερο συνδικάτο της χώρας. Σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και δικαστικοί αλλά και διοικητικό προσωπικό των δικαστηρίων, πιλότοι, αεροσυνοδοί και γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του ιδιωτικού τομέα, συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Τουλούζη, τη Λιόν, το Μπροντό, τη Ρουέν και δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις του γαλλικού εξαγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, δεν λειτουργεί κανονικά εδώ και εβδομάδες ενώ οκτώ γραμμές του παρισινού Μετρό είναι συνεχώς κλειστές. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στις αερομεταφορές. Για 2η εβδομάδα το 24,16% του συνόλου των εκπαιδευτικών δηλαδή το 1/4 απεργεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα liberation εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου μετά από 13 συνεχείς ημέρες απεργίας. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT κατέβηκε στους δρόμους 1,8 εκατ. πολιτών ενώ σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία οι διαδηλωτές έφθασαν τους 615 χιλιάδες.

Μαζική συμμετοχή στο Παρίσι

Είναι όλοι μαζί, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και σιδηροδρομικοί, γιατροί και δικηγόροι. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Για πρώτη φορά υπήρξε ένα συνολικό κάλεσμα από όλα τα γαλλικά συνδικάτα.

Πρόκειται όντως για μια πολιτική πρεμιέρα. Την ίδια ώρα διεξάγονταν διαδηλώσεις και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, με 200 χιλιάδες διαδηλωτές στη Μασσαλία, και 120 χιλιάδες στην Τουλούζη. Μαζικά κατέβηκαν στους δρόμους στη Λυόν και στην Νάντ. Στο Παρίσι η μεγάλη διαδήλωση ξεκίνησε στις 2 μετά το μεσημέρι από την πλατεία της Δημοκρατίας με κατεύθυνση τη πλατεία Nation προς τα ανατολικά της πρωτεύουσας. Οι τελευταίοι διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία Δημοκρατίας 3 ώρες αργότερα. Στις 5 το απόγευμα. Υπήρξαν επεισόδια, έπεσαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ακούστηκαν και μερικές εκρήξεις από μολότοφ αλλά συνολικά η εικόνα ήταν αυτή της γενικής κινητοποίησης και της λαϊκής συμμετοχής. Πολιτικά, ήταν μια ημέρα πολιτικής ευθύνης για τα συνδικάτα και τις συλλογικότητες που κατάφεραν μετά από πολύ καιρό να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

 

Απεργοί έκοψαν το ρεύμα

Την ίδια ώρα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης RTE γνωστοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενούς της έκοψαν εσκεμμένα το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Η RTE, μονάδα της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, αφού καταγράφηκαν μπλακ άουτ στον νομό Ζιρόντ και στις πόλεις Νάντ, Λυόν και Ορλεάνη.

«Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις ενέργειες σαμποτάζ που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης