«Σκηνή κλιματικού εγκλήματος»: μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του κλίματος αναπτύχθηκαν σήμερα στην επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφάνς, σε πολλά συμβολικά σημεία της «τοξικής συμμαχίας» ανάμεσα στα κράτη και στις πολυεθνικές τις οποίες κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φωνάζοντας το σύνθημα «πλήρως ανεύθυνη» δεκάδες ακτιβιστές, που συμμετέχουν στην «εβδομάδα της εξέγερσης» που διοργανώνεται στην Ευρώπη, κάθισαν στην είσοδο του πύργου της Total πίσω από ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Δημοκρατία αυτών που ρυπαίνουν» δίπλα σε ένα ομοίωμα του Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ γιατί έχουμε κουραστεί να χρηματοδοτούμε το πετρέλαιο», φώναζαν οι διαδηλωτές. Σε μια ωραία ατμόσφαιρα παρά την αστυνομική παρουσία, άλλοι ξάπλωσαν στο έδαφος για να συμβολοποιήσουν τη σκηνή του εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Total, «είναι συμβολική, είναι το εργοστάσιο της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλεμάν Σενεσάλ, της Greenpeace, μίας από τις μκο που διοργανώνουν αυτή τη δράση «μαζικής πολιτικής ανυπακοής» μαζί με την ANV-COP21 και τους Φίλους της Γης.

«Το σοβαρό είναι από την πλευρά των ακτιβιστών», πρόσθεσε, προτού αρχίσει να κουνάει ένα από τα πορτρέτα του προέδρου Μακρόν που ξεκρεμάστηκαν από τα δημαρχεία τους τελευταίους μήνες με πρωτοβουλία της ANV-COP21.

«Βγάλαμε το πορτρέτο εδώ για να καταγγείλουμε την πολιτική του Μακρόν και για να δείξουμε πως η πολιτική της Γαλλίας φτιάχνεται εδώ και όχι στο υπουργείο», δήλωσε μπροστά στο πλήθος η Σεσίλ Μαρσάν, από τους Φίλους της Γης.

Στη γυάλινη πρόσοψη της έδρας της Total, αλλά και στα κτήρια της Societe genarale, της EDF και του πύργου Sequoia κόλλησαν αφίσες που γράφουν «Μακρόν, ο πρόεδρος αυτών που ρυπαίνουν», ενώ το ίδιο σύνθημα “γράφτηκε” με αυτοκόλλητα στο έδαφος, σε κίτρινο ή σε μαύρο.

Ένα τζάμι του πύργου της Societe genarale έσπασε και οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν για λίγο δακρυγόνα προκειμένου να λάβουν θέση στο εσωτερικό του κτιρίου, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«CRS, με ησυχία, το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας», φώναζαν από την πλευρά τους περίπου τριάντα ακτιβιστές που κάθισαν στη σειρά, με τα χέρια ψηλά μπροστά στον πύργο Sequoia.

«Πρέπει η κυβέρνηση να επιβάλει μια αναγκαστική πολιτική και τον σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη διάρκεια της COP21, γιατί αν υπάρξει κατάρρευση, θα είμαστε η πρώτη γενιά η οποία θα την αφορά», λέει η Κλαρίς, 18 ετών, που ήρθε ειδικά γι΄αυτό τον σκοπό από την Ανζέρ (δυτικά).

«Προς μερικούς ριζοσπαστικούς ακτιβιστές που θέτουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, μην γελιέστε!», αντέδρασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί στο Twitter. «Ενεργούμε», διαβεβαίωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ υπερασπίστηκε τη στρατηγική του ομίλου. Οι άνθρωποι διαδηλώνουν για να ζητήσουν να «γίνουν περισσότερα» κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά «ξέρουμε πως δεν είναι τόσο εύκολο γιατί το πρώτο αίτημα του πληθυσμού είναι να έχει πρόσβαση σε περισσότερη ενέργεια, μια ενέργεια προσπελάσιμη και η οποία πρέπει να είναι καθαρή», είπε.

Η Greenpeace έκανε λόγο για περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες. Αστυνομική πηγή έκανε λόγο για «μια εκατοστή» ακτιβιστές, που αλυσοδέθηκαν μπροστά στον πύργο της EDF.

Η επιχείρηση οργανώθηκε με τη μεγαλύτερη εμπιστευτικότητα, με τους ακτιβιστές, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν την προηγουμένη μια εκπαίδευση στην πολιτική ανυπακοή, να έχουν προειδοποιηθεί για τα σημεία του ραντεβού με sms λίγο πριν.

Η δράση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο της «εβδομάδας εξέγερσης» που ξεκίνησε τη Δευτέρα από κίνημα νέων Extinction Rebellion, η δράση του οποίου είχε ακολούθους ιδιαίτερα στο Λονδίνο όπου οι ακτιβιστές μπλόκαραν εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 500 από αυτούς έχουν συλληφθεί από τις αρχές της εβδομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης