Ο Γάλλος προπαγανδιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Ρασίντ Κασίμ, που φέρεται να σκοτώθηκε στο Ιράκ, καταδικάστηκε εκ νέου ερήμην την Παρασκευή στο Παρίσι σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, κυρίως για τον αποκεφαλισμό τον οποίο και μαγνητοσκόπησε ενός ομήρου κρατούμενου του Ισλαμικού Κράτους.

Το ειδικό δικαστήριο του Παρισιού πρόσθεσε σε αυτή την ποινή και 22 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή, όπως είχε ζητήσει η εθνική εθνικής εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας (Pnat).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η τρίτη καταδίκη ερήμην σε ισόβια που αποφασίζει η γαλλική δικαιοσύνη σε βάρος του Ρασίντ Κασίμ, ενός από τα σημαντικότερα γαλλόφωνα στελέχη του τζιχάντ.

Ο Ρασίντ είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συνενοχή του στη δολοφονία του πατέρα Αμέλ στην εκκλησία του στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ τον Ιούλιο του 2016, και γιατί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς διέπραξε με τηλεχειριστήριο την αποτυχημένη επίθεση με φιάλες υγραερίου κοντά στο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, με στόχο την ανατίναξή του.

Η κατηγορούσα αρχή υπογράμμισε σήμερα την “αντίθεση” μεταξύ του κενού εδωλίου των κατηγορουμένων και του όγκου του φακέλου του Ρασίντ Κασίμ, με τη διαδρομή του στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ηλικία 28 ετών εντάχθηκε στις τάξεις της οργάνωσης, αφότου εγκατέλειψε τη Γαλλία στις 27 Μαΐου 2015 μαζί με τη σύντροφό του Ζυστίν Τακάρ και έναν φίλο, τον Μοχαμέντ Γκελάμπ, οι οποίοι επίσης φέρεται να σκοτώθηκαν σε ιρακο-συριακή περιοχή και καταδικάστηκαν ερήμην σήμερα σε κάθειρξη 30 ετών, εκ των οποίων τα 20 χρόνια χωρίς αναστολή.

Ο Κασίμ φέρεται να σκοτώθηκε τον Φεβρουαρίου του 2017 σε πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους του διεθνούς συνασπισμού στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ. Καθώς δεν υπάρχει επίσημη απόδειξη για τον θάνατό του, η γαλλική δικαιοσύνη συνεχίζει συστηματικά τις διώξεις της.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φόνο σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, γιατί εκτέλεσε έναν αγνώστων στοιχείων κρατούμενο του ΙΚ.

Στο βίντεο αυτό με τη μακάβρια σκηνοθεσία που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2016, ο Κασίμ επιδοκιμάζει με ικανοποίηση έχοντας ακάλυπτο το πρόσωπο την επίθεση στην παραλιακή λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στη Νίκαια, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 86 ανθρώπων, προτού απειλήσει τη Γαλλία κραδαίνοντας το αιματοβαμμένο κεφάλι του θύματός του.

Ο τζιχαντιστής καταδικάστηκε επίσης για την προπαγανδιστική του δράση υπέρ του ΙΚ κατά τη διάρκεια του 2016, μέσω του καναλιού του στο Telegram “Ξίφος του φωτός”, στο οποίο προτρέπει τους μουσουλμάνους να κάνουν επιθέσεις στη Γαλλία.

Ο Κασίμ καταδικάστηκε επίσης γιατί απείλησε με θάνατο δύο βασικά πρόσωπα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Τόμσον και τον διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης της Τρομοκρατίας (CAT), Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ.

Ο τελευταίος παρέστη ως πολιτικός ενάγων και υπενθύμισε στην ακρόαση την “ιδιαίτερη αύρα” του Ρασίντ Κασίμ, “ενός από τους βασικότερους παράγοντες της απειλής” κατά της Γαλλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης