Δύο ακόμα έρευνες επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της προεκλογικής εκστρατείας: Η πρώτη, του ZDF, διαπιστώνει για πρώτη φορά ισοδυναμία με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU). Η δεύτερη, του Ινστιτούτου YouGov, προβάδισμα δύο μονάδων των Σοσιαλδημοκρατών. Και στις δύο δημοσκοπήσεις οι ερωτηθέντες απαντούν σαφώς πως προτιμούν για νέο καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το ZDF, το κόμμα του υποψηφίου καγκελάριου του SPD Όλαφ Σολτς κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπησή του πριν από δύο εβδομάδες και έτσι ισοδυναμεί για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις του με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, εάν οι εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) γίνονταν την επόμενη Κυριακή, το SPD θα έφτανε το 22%. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα ελάμβαναν επίσης 22%, αν και έχουν απώλειες τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 20% (+1% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ZDF).Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει αμετάβλητο στο 11%, ο Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα ελάμβανε 10% (-1%) και η Αριστερά (Die Linke) 6% (-1%).

Στο ερώτημα ποια/ποιον θεωρούν καταλληλότερη/ο για καγκελάριο οι ερωτηθέντες απάντησαν: τον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς το 65% (+6%), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 30%. Τον υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/ CSU) Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο μόνο το 25% (-2%), ενώ ακατάλληλο για καγκελάριο τον θεωρεί το 71%. Τέλος, το 22% των ερωτηθέντων θεωρεί κατάλληλη για καγκελάριο την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ (-1%) και ακατάλληλη την θεωρεί το 74%.

Εν τω μεταξύ, μια νέα έρευνα του Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov επιβεβαιώνει αυτό που προέβλεψε μια δημοσκόπηση του RTL πριν από λίγες ημέρες: Ο Όλαφ Σολτς και το SPD μπορούν να προσβλέπουν στην καγκελαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ελάμβαναν 24% (+8% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του YouGov πριν από ένα μήνα ) αν οι εκλογές διεξήγοντο την ερχόμενη Κυριακή. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, 22% (-6%). Οι Πράσινοι, 16% (αμετάβλητο ποσοστό), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 13% (+1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 11% (-1%) και η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε 8% (αμετάβλητο επίσης).

Εάν οι πολίτες μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον καγκελάριο, το 26% θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς, τον υποψήφιο του SPD. Τον πρόεδρο του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, το 10%, και ακολουθεί η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, με 9%. Τον Άρμιν Λάσετ θα ψήφιζε για καγκελάριο μόνο το 8% Την Αλίτσε Βάιντελ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) θα ψήφιζε το 5% αν μπορούσε να εκλέξει απευθείας καγκελάριο και την πρόεδρο της Αριστεράς Γιανίνε Βίσλερ το 1%. Το 26% δεν θα ψήφιζε καμία / κανέναν από αυτές/ούς.

Ας σημειωθεί ότι οι άλλες δημοσκοπήσεις όταν θέτουν αυτό το ερώτημα αναφέρουν μόνο τον Σολτς, τον Λάσετ και την Μπέρμποκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης