Δεκαέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν οδηγός κλεμμένου φορτηγού έριξε το όχημα πάνω σε αυτοκίνητα στην πόλη Λίμπουργκ, στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της Γερμανίας που επικαλείται το ZDF, το συμβάν αυτό χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατικό», ενώ ο δράστης, σύμφωνα με μαρτυρίες, φώναζε το όνομα του Αλλάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας άνδρας μπήκε περί τις 17.20 τοπική ώρα (18.20 ώρα Ελλάδας) στο βαρύ φορτηγό στο κέντρο της πόλης και το οδήγησε πάνω σε πολλά αυτοκίνητα που περίμεναν σε φανάρι στο δικαστικό μέγαρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι κατόπιν διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Ο δράστης τραυματίστηκε ελαφρά και συνελήφθη.

 

Αργά το βράδυ, το λευκό φορτηγό με ρυμουλκούμενο βρισκόταν ακόμη στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, με μέρος της μάσκας του διαλυμένο, ενώ οχήματα εταιρειών οδικής βοήθειας παραλάμβαναν ένα-ένα τα εννέα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους ένα φορτηγάκι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι συνολικά 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους κι ο ύποπτος, και ότι ένας εξ αυτών βρίσκεται «σε κρίσιμη κατάσταση». Η τοπική εφημερίδα «Frankfurter Neue Presse» ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι έξι άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, ενώ 11 που ήταν πιο ελαφρά τραυματισμένοι δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

«Δεν αποκλείουμε απολύτως τίποτε» ως προς τα κίνητρα του υπόπτου, είπε νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ερωτηθείς αν θεωρεί πως διαπράχθηκε χθες τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη των 35.000 κατοίκων, που δεν απέχει πολύ από τη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Λίγο αργότερα όμως, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ZDF οι αρχές χαρακτήρισταν το χτύπημα ως «τρομοκρατικό».

Κατά τη «Frankfurter Neue Presse», ο οδηγός του φορτηγού είπε πως ένας άνδρας, γύρω στα 30, με γενειάδα και κοντοκουρεμένα μαλλιά, με βλέμμα «επίμονο» και «πιθανόν υπό την επήρεια ναρκωτικών», άνοιξε ξαφνικά την πόρτα του οδηγού ενώ το όχημα ήταν ακινητοποιημένο.

«Τον ρώτησα ”τι θέλεις από μένα;”. Δεν είπε ούτε λέξη. Τον ξαναρώτησα και τότε με τράβηξε έξω από το αυτοκίνητο» αφηγήθηκε ο οδηγός, υπάλληλος εταιρείας εφοδιασμού, που παρά το σάστισμά του μετά την πειρατεία άρχισε να ακολουθεί το φορτηγό του τρέχοντας.

Μετά τη σύγκρουση, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, τον ύποπτο αρχικά έσπευσε να βοηθήσει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έκαναν τζόγκινγκ, ενώ είχε καθίσει κάτω, με τη μύτη και τα χέρια μέσα στα αίματα και το παντελόνι σχισμένο, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στην εφημερίδα.

Η Μπετίνα Γ., εργαζόμενη σε γραφείο κοντά στον τόπο του ατυχήματος, που βγήκε έξω μαζί με συναδέλφους της όταν άκουσαν τον κρότο της σύγκρουσης, είπε πως ο άνδρας ήταν καθισμένος κάτω από ένα δέντρο, διαμαρτυρήθηκε πως πονούσε «παντού» και έδωσε το όνομα Μοχάμεντ. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, πρόφερε πολλές φορές τη λέξη «Αλλάχ», κάτι που άλλαξε τη στάση της μικρής ομάδας, την έκανε πολύ πιο επιφυλακτική, πάντα κατά τη «Frankfurter Neue Presse». 

Οι γερμανικές Αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών των τελευταίων ετών. Η πιο πολυαίμακτη διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ένας νεαρός Τυνήσιος, ο Άνις Άμρι, έριξε κλεμμένο φορτηγό πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

Τον Απρίλιο, ο Τόμας Χάλντενβανγκ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας, εκτίμησε ότι στη Γερμανία ζουν το τρέχον διάστημα 2.240 ισλαμιστές που «δυνητικά» θα μπορούσαν να διαπράξουν «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης