Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους απομάκρυνε σήμερα τον αρχηγό – γενικό επιθεωρητή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Έμπερχαρντ Τσορν, ο οποίος είχε δεχθεί δριμεία κριτική για τις δηλώσεις του περί «αδυναμίας των ουκρανικών δυνάμεων να αποκρούσουν τη ρωσική επίθεση» και περί ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε άλλες περιοχές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus τον Σεπτέμβριο του 2022, ο κ. Τσορν είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία «εκδηλώνει αντεπιθέσεις, με τις οποίες μπορεί κανείς να ξανακερδίσει θέσεις ή μεμονωμένες περιοχές της πρώτης γραμμής, αλλά όχι να απωθήσει τη Ρωσία σε ευρύ μέτωπο». Ο κ. Τσορν είχε ακόμη δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει νέα μέτωπα, στοχεύοντας πιθανόν στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, στα φινλανδικά σύνορα, στη Γεωργία και στη Μολδαβία, ακόμη και αν το 60% των δυνάμεών της ήταν δεσμευμένο στην Ουκρανία. «Αν ο Πούτιν διέταζε επιστράτευση, δεν θα είχε πρόβλημα έμψυχου δυναμικού», είχε αναφέρει. Τις δηλώσεις του γερμανού στρατηγού είχε επικρίνει ακόμη και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Μπεν Χότζες, κάνοντας λόγο για «εκπληκτικά κακή ανάλυση των ρωσικών δυνατοτήτων, η οποία δυστυχώς αντανακλά τη σκέψη πολλών στη γερμανική ελίτ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Τσορν θα αποστρατευτεί πρόωρα, στα 63 του, την προσεχή Πέμπτη και θα αντικατασταθεί από τον στρατηγό Κάρστεν Μπρόιερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας την περίοδο 2021-2022. Ο 59χρονος στρατηγός Μπρόιερ θα αναλάβει επίσης ρόλο αντίστοιχο με αυτόν των υφυπουργών και θα συμμετέχει στην ομάδα λήψης αποφάσεων του υπουργείου Άμυνας, αλλά θα εκτελεί και καθήκοντα στρατιωτικού συμβούλου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ο ρόλος του αναμένεται να λάβει ιδιαίτερη βαρύτητα και από το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το κόστους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εγχείρημα εκσυγχρονισμού της Bundeswehr.

Μαζί με τον στρατηγό Τσορν απομακρύνεται και η υφυπουργός Άμυνας Μαργκαρέτα Σούντχοφ, η οποία είχε διοριστεί από την πρώην υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ και θα αντικατασταθεί από τον έμπιστο συνεργάτη του κ. Πιστόριους, τον Νιλς Χίλμερ, ενώ παραμένει ο έτερος υφυπουργός Μπένεντικτ Τσίμερ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις προμήθειες υλικού των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης