Περικοπή κατά 75% των κονδυλίων της προς την Τουρκία επεξεργάζεται η ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα έγγραφο του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, το οποίο θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η περικοπή αυτή αφορά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Θα εξαιρεθεί η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπορέλ, σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή με τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ, γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».

Η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία για την πιθανότητα επιπτώσεων εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητάς της στις ακτές της Κύπρου από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κυρώσεις που στόχευαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονταν σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: philenews, DW
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης