Τη στάση της Ε.Ε. αλλά και της Γερμανίας ως προς τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα διευρυμένη κρίση στον Περσικό Κόλπο με παγκόσμιες διαστάσεις σχολιάζει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου σημειώνοντας: «Πριν από τρία χρόνια η απερχόμενη ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είχε παρουσιάσει μια ‘παγκόσμια στρατηγική’ για την Ε.Ε. Το έγγραφο εκείνο περιείχε και μερικές λέξεις για το προφανές μυστήριο που αφορά στον ρόλο της Ε.Ε. στον κόσμο. Με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο πολίτες και με μια οικονομική δύναμη με την οποία μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να συγκριθούν, διαθέτει μια ‘πρωτοφανή δυναμική’. Όμως, η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε, όπως παρατήρησε με ευγενικό τρόπο η Ιταλίδα πολιτικός‚ να αξιοποιήσει πλήρως αυτήν τη δυναμική. Με την αξίωση να αλλάξει όλο αυτό, μπήκε στο παιχνίδι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Ευρώπη θα έπρεπε να γίνει κυρίαρχη. Τώρα, υπό το σοκ όσων συμβαίνουν στον Κόλπο, πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν κανένα βήμα για να πλησιάσουν τον στόχο αυτό. Το αντίθετο».

Όπως παρατηρεί το σχόλιο, «με τις επιθέσεις με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας εντάθηκε εκ νέου δραστικά ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης. Και δεδομένου ότι θα επρόκειτο για έναν πόλεμο που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραδεχθούν ότι η ικανότητά τους να επηρεάζουν τα γεγονότα είναι μηδαμινή. Πόσο μικρό πεδίο χειρισμών διαθέτουν καταδεικνύει και η έντιμη αλλά αμήχανη προσπάθεια να διασώσουν τη συμφωνία με το Ιράν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα σχολιάζει ότι στην οξυμμένη πλέον κατάσταση οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί βρίσκονται κατ’ αρχάς στη θέση του έκπληκτου θεατή, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στο ότι δεν θα συμβεί μια σειρά αρνητικών σεναρίων, κάτι όμως που δείχνει μια στάση «μοιρολατρίας» και όχι «ρεαλισμού». Σύμφωνα με τη «SZ», αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι «να χρησιμοποιήσει τα ταπεινά μέσα που διαθέτει για να εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωση» και «τα ευρωπαϊκά κράτη να προσπαθήσουν να συμβάλουν στην αποτροπή ενός πολέμου».

Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης