Η Γερμανία υποστηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ως πλατφόρμα για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, στη βάση της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου», αναφέρεται σε κοινή δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας που εκδόθηκε στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο.

Στο ίδιο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Ρωσία πρέπει να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ενώ επαναλαμβάνεται ότι «η Γερμανία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ομάδα των Επτά, το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα σχήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμία χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία, αναφέρεται στο κείμενο και σημειώνεται ότι το Βερολίνο στηρίζει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας «για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, με βάση την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως ορίζεται στην πρόταση του προέδρου Ζελένσκι, η οποία αποτελεί σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζητήσεις».

Η Ουκρανία και η Γερμανία «επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους αποφασιστικότητα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε σχέση με την πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν. Η Γερμανία, τονίζεται, «χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση λογοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε συνεργασία με την Ουκρανία, με τη θέσπιση κατάλληλου δικαστικού μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι δύο χώρες συμφωνούν ότι προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίζει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της, «είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία και σε όσους υποστηρίζουν την πολεμική της προσπάθεια, μέσω περαιτέρω κυρώσεων και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων και την αποφυγή παραβίασής τους».

Στην Κοινή Δήλωση Γερμανίας – Ουκρανίας γίνεται ακόμη αναφορά στο Διεθνές Μητρώο Ζημιών, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16-17 Μαΐου στο Ρέικιαβικ και χαρακτηρίζεται «σημαντικό ορόσημο». «Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε κατάλληλους τρόπους χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για λόγους αποκατάστασης, σύμφωνα με τα νομικά μας συστήματα και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Η Γερμανία, δεσμεύεται επίσης να λάβει μέρος στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας: «Είναι ήδη σημαντικό να δημιουργηθεί το έδαφος για μια φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη δέσμευση η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα δώσει τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του, με βάση μια διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς εθνική αρχιτεκτονική ανασυγκρότησης. Η δέσμευση όλων των σχετικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, των εθνικών και διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό την κινητοποίηση της απαραίτητης οικονομικής υποστήριξης, επενδύσεων και γνώσεων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας για την Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, η Γερμανία παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στο έργο της πολυμερούς Πλατφόρμας Συντονισμού Δωρητών για την Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022 κατά τη γερμανική Προεδρία της G7», επισημαίνεται.

Η Κοινή Δήλωση καταλήγει με την αναγνώριση ότι το μέλλον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού βρίσκεται στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και έχει χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Γερμανία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσβλέπει στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέρος του πακέτου της διεύρυνσης το φθινόπωρο του 2023», ενώ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καταγράφεται ότι η Γερμανία «στηρίζει την Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας ως πλατφόρμα για περαιτέρω προώθηση και επέκταση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Βουκουρεστίου, προωθώντας έτσι το κοινό μας συμφέρον για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο». Η Ουκρανία και η Γερμανία προσβλέπουν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί για αυτό το θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, στο Βίλνιους, επισημαίνεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης