Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε χθες Τρίτη την πρέσβειρα του Τσαντ, την Μαριάμ Αλί Μουσά, να εγκαταλείψει την επικράτεια της χώρας μέσα σε δύο ημέρες, σε αντίποινα για την «αναίτια απέλαση» του πρέσβη της Γερμανίας στην Ντζαμενά, του Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε.

«Λυπούμαστε βαθιά που αναγκαστήκαμε να καταλήξουμε σε αυτό», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Παρασκευή, η μεταβατική κυβέρνηση του Τσαντ έδωσε διορία 48 ωρών στον κ. Κρίκε να εγκαταλείψει την επικράτεια.

Επέστρεψε στο Βερολίνο την Κυριακή.

Το μεταβατικό καθεστώς στο Τσαντ ανακήρυξε τον Γερμανό διπλωμάτη καριέρας persona non grata διατεινόμενο πως επέδειξε «αγενή» συμπεριφορά και «έλλειψη σεβασμού για τα διπλωματικά έθιμα». Δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για την απέλασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύεται πως ο λόγος που ο Γερμανός πρέσβης κηρύχθηκε ανεπιθύμητος και διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ήταν η πρόσφατη κριτική του στο μεταβατικό καθεστώς. Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου φθινοπώρου από τις δυνάμεις ασφαλείας καταγγέλθηκε τελευταία από αρκετές δυτικές πρεσβείες, ιδίως έπειτα από έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τον κ. Κρίκε, ο οποίος βρισκόταν στο πόστο του πρέσβη στο Τσαντ από το 2021. Εκπρόσωπός του τόνισε ότι ο διπλωμάτης άσκησε τα καθήκοντά του με υποδειγματικό τρόπο και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαβεβαιώνοντας πως η γερμανική πρεσβεία θα συνεχίζει να το πράττει.

Στην περίκλειστη, φτωχή αφρικανική χώρα των περίπου 17 εκατομμυρίων κατοίκων ξέσπασαν ταραχές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η αντιπολίτευση κάλεσε δε διαδηλώσεις εξαιτίας της παραμονής του μεταβατικού προέδρου Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό στην εξουσία για δυο επιπλέον χρόνια. Σύμφωνα με το HRW, πάνω από πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή των κινητοποιήσεων, εκατοντάδες συνελήφθησαν και «εξαφανίστηκαν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης