Η Γερμανία λέει «όχι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 16:07
Η Γερμανία λέει «όχι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική επιτροπή για τους εμβολιασμούς (STIKO) σε μια επικαιροποίηση των συστάσεών της για το εμβόλιο, επικαλούμενη έλλειψη επαρκών δεδομένων για να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πάνω από την ηλικία των 65 ετών» αναφέρει η επιτροπή σε απόφαση που κοινοποίησε σήμερα στο γερμανικό Υπουργείο Υγείας.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca, αντίθετα με τα εμβόλια mRNA, είναι κατάλληλο μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών» προσθέτει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή του σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19.

Η AstraZeneca αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της δεν είναι αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, αφού γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ηλικιωμένους.

Το γερμανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως, από τους 341 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην ομάδα ηλικίας 65 ετών και άνω, μόνο ένας μολύνθηκε με τον κορωνοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν είναι σε θέση να έχει ένα στατιστικά σημαντικό δεδομένο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρεία του είχε λιγότερα δεδομένα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για τους ηλικιωμένους επειδή άρχισε να εμβολιάζει αργότερα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Έχουμε σημαντικά δεδομένα που δείχνουν πολύ ισχυρή παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού στους ηλικιωμένους, παρόμοια με αυτή που βλέπουμε σε νεότερους ανθρώπους» ανέφερε ο Σοριό αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 16:12