Η δισεκατομμυριούχος κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλας, Ιζαμπέλ ντος Σάντος, ανακοίνωσε απόψε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται μαζί της, τα οποία την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσαν χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τις επιχειρήσεις της.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε, η ντος Σάντος αναφέρει ότι «αντικρούει τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις ψευδείς δηλώσεις» και ότι έχει αναθέσει την υπόθεση στο διεθνές δικηγορικό γραφείο Schillings Partners.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ICIJ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.

Οι αρχές της Αγκόλας θεωρούν την ντος Σάντος ύποπτη για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση την εποχή που ήταν πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol, το διάστημα 2016-17. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η 45χρονη επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που βασίστηκαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ήρθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων μέσω δικτυοπαραβίασης ώστε να δημιουργηθεί ένα «παραπλανητικό αφήγημα», ισοδυναμούν με «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» εναντίον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας Πορτογάλος χάκερ, ο Ρούι Πίντο, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την αποκάλυψη των λεγόμενων «Luanda Leaks», δηλαδή των 700.000 εγγράφων που «περιέχουν όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις» για την περιουσία της ντος Σάντος, ανέφεραν οι δικηγόροι του.

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, ο πατέρας της οποίας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος κυβέρνησε την Αγκόλα επί 38 χρόνια, μέχρι το 2017, υποστηρίζει ότι η διαρροή έγινε στο πλαίσιο μιας πολιτικά υποκινούμενης εκστρατείας από την κυβέρνηση του διαδόχου του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης