Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα συνεχώς δυσκολεύουν κι αν πιστέψει κάποιος τους πολιτικούς παρατηρητές, ούτε και από τη σημερινή συνάντηση κορυφής θα σηκωθούν ικανοποιημένοι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε τέτοιο σημείο, που κινδυνεύει να μη βγει κοινό τελικό ανακοινωθέν, όπως γίνεται συνήθως έπειτα από τέτοιες συναντήσεις.

Η Κίνα αθετεί υποσχέσεις της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τι είναι αυτό ακριβώς που ζητεί η Ε.Ε. και σκοντάφτει στις κινεζικές αντιρρήσεις; Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. διαπραγματεύεται με την Κίνα μια νέα συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, ανέφερε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας Μελανία Γκαμπριέλα Σίοτ, πριν από τη σημερινή συνάντηση κορυφής. «Θα αποτελέσει ένα αποφασιστικής σημασίας εργαλείο για να επιτύχουμε ίδιες συνθήκες στον τομέα επενδύσεων και μια δίκαιη μεταχείριση των Ευρωπαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Εάν όλα πάνε καλά και η ουσία διαφυλαχθεί, τότε η συμφωνία θα είναι έτοιμη του χρόνου» δήλωσε. 

Την αισιοδοξία της Ρουμάνας υπουργού δεν συμμερίζονται εμπειρογνώμονες. Διότι η Κίνα έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερα, όπως σεβασμό των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για περιορισμό των επιδοτήσεων σε κρατικές επιχειρήσεις ή ακόμη και κατάργηση της υποχρέωσης ξένων επιχειρήσεων να αποκαλύπτουν τις τεχνολογίες όταν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να τα υλοποιήσει. Ένα άλλο θέμα διαφωνίας είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο πλευρές είναι τόσο διαμετρικά αντίθετες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που θεωρείται πολύ πιθανό να μην εξευρεθεί κοινός τόπος μετά τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες. 

Επιθυμεί η Κίνα διάσπαση της ευρωπαϊκής συνοχής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη σύνοδο κορυφής θα γίνουν πολλές διμερείς συναντήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Κροατία με ομολόγους του από τις 16 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ε.Ε. Ο Μίκο Χουατάρι, από το Ινστιτούτο Κινεζικών Σπουδών Mercator στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στην περιοχή. «Παρακολουθήστε πόσο καιρό ο Λι Κετσιάνγκ θα παραμείνει στην Κροατία, πολύ περισσότερο από ό,τι στις Βρυξέλλες. Οι Κινέζοι επιδιώκουν τη θεσμοθέτηση του 16+1 και προσπαθούν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή συνοχή».   

Άρα, κατά την άποψη του Μίκο Χαουτάρι, η σημερινή συνάντηση κορυφής Ε.Ε. – Κίνας θα θεωρηθεί ως επιτυχημένη, εάν το Πεκίνο υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει. Το αντίθετο μάλιστα, σε μερικούς τομείς καταγράφηκαν πισωγυρίσματα. Σε μια νέα αξιολόγηση των σχέσεών της με την Κίνα η Ε.Ε. αποκαλεί τη χώρα όχι πλέον ως στρατηγικό εταίρο αλλά ως ανταγωνιστή. Σε ένα κείμενο 10 σημείων παρατηρείται διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, γλώσσα ασυνήθιστη μέχρι τώρα. Εμφανής γίνεται η νέα ποιότητα των σχέσεων και από το πυκνό πρόγραμμα επαφών του Κινέζου πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Σαν να θέλει να αφήσει την εντύπωση στις Βρυξέλλες ότι επενδύει περισσότερο στις διμερείς σχέσεις παράλληλα με αυτές στην Ε.Ε.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης