Η Ουγκάντα εξετάζει την πιθανότητα να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:11
Η Ουγκάντα εξετάζει την πιθανότητα να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Η Ουγκάντα "εξετάζει" την πιθανότητα να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Όσον αφορά το θέμα της πρεσβείας, το συζητάμε", δήλωσε ο Μουσέβενι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο 'Εντεμπε, έπειτα από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου. "'Οταν ένας φίλος λέει ότι θέλει την πρεσβεία σας σε ένα μέρος παρά σε ένα άλλο, εμείς το εξετάζουμε", δήλωσε.

Η Ουγκάντα δεν έχει ανοίξει επί του παρόντος καμιά πρεσβεία στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει πρεσβεία στην Ουγκάντα -- η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία για την Ουγκάντα εδρεύει στο Ναϊρόμπι της γειτονικής Κένυας, όταν η Ουγκάντα θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα να υπάρξει απευθείας αεροπορική γραμμή μεταξύ της Ουγκάντας και του Ισραήλ.

Η τελευταία επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγκάντα ήταν τον Ιούλιο του 2016, όταν είχε πάει για να τιμήσει την 40ή επέτειο της Επιχείρησης Έντεμπε στην Ουγκάντα το 1976. Έτσι ονομάστηκε η επιδρομή κομάντος που είχε οργανώσει το Ισραήλ για την απελευθέρωση των επιβατών πτήσης που είχε αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Παρίσι και την οποία αεροπειρατές οδήγησαν στην Ουγκάντα, όπου οι δράστες της ομηρείας έγιναν δεκτοί από τον δικτάτορα Ίντι Αμίν Νταντά.

Ο αδελφός του Νετανιάχου, ο Γιονάταν, αρχηγός των κομάντος, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:11