Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θα συνεχίσει να ενημερώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόξευση διηπειρωτικών ή εκτοξευόμενων από υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων παρότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στην εναπομείνασα συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START που υπογράφτηκε το 2010, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε πλευρά. Απαντώντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν προχθές Τρίτη ότι θα σταματήσουν την ανταλλαγή ορισμένων δεδομένων για τις πυρηνικές δυνάμεις τους με τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία, παρά την αναστολή, δεσμεύθηκε να εμείνει στα όρια για τις πυρηνικές κεφαλές και πως θα συνεχίσει επίσης να εφαρμόζει μια συμφωνία του 1998 για ανταλλαγή ειδοποιήσεων σχετικά με εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφερε το Interfax.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η απόφαση της Ρωσίας έδειξε ότι “δεν είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη”.

Ο Πούτιν τη δικαιολόγησε λέγοντας, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, πως η Δύση ενεπλάκη απευθείας στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον βάσεων ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε πως η απαίτηση του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών βάσεών της βάσει της συνθήκης New START, είναι ως εκ τούτου παράλογη.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως άρχισε γυμνάσια με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών του στρατού της, στα οποία θα δοκιμαστεί ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης