Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη 25 Μαΐου διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία για τους κατοίκους των ρωσοκρατούμενων περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια της Ουκρανίας να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα και διαβατήρια.

Το διάταγμα σηματοδοτεί ένα περαιτέρω βήμα προς τη «ρωσοποίηση» των δύο περιοχών, όπου ο πόλεμος της Μόσχας  στην Ουκρανία της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια συνεχή χερσαία γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του Πούτιν επεκτείνει ένα πρόγραμμα που είναι διαθέσιμο σε κατοίκους περιοχών που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα έχει εκδώσει περίπου 800.000 διαβατήρια από το 2019.

Η Ρωσία διεκδίκησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας, στα μέσα Μαρτίου, και κατέχει τμήματα της περιοχής Ζαπορίζια στα βορειοανατολικά.

Στη Χερσώνα, ο Ουκρανός κυβερνήτης ανατράπηκε και η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι σχεδίαζε να ζητήσει από τον Πούτιν να ενσωματώσει την περιοχή στη Ρωσία μέχρι τα τέλη του 2022. Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης