Η κυβέρνηση της Συρίας παρέτεινε για τρεις μήνες την άδεια που έχει δώσει για να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές ελεγχόμενες από αντάρτες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου από την Τουρκία μέσω δυο συνοριακών διελεύσεων, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη.

Έπειτα από κατεπείγον αίτημα του καθώς η ισχύς της άδειας εξέπνεε χθες, η Δαμασκός «έδωσε άδεια στον ΟΗΕ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις συνοριακές διελεύσεις Μπαμπ αλ Σαλάμα και αλ Ράι για τρεις επιπλέον μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έρι Κανέκο, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση επιβεβαίωσε ο σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη. Η Δαμασκός «αποφάσισε να παρατείνει την άδεια που είχε δώσει (…) για επιπλέον περίοδο τριών μηνών», άρα θα εκπνεύσει «τη 13η Αυγούστου», εξήγησε μέσω Twitter ο Μπασάμ Σαμπάγ.

Η απόφαση αυτή «βασίζεται στην προθυμία της (κυβέρνησης της) Συρίας να αυξηθεί η σταθερότητα και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και η ανθρωπιστική κατάσταση όλων των Σύρων» και πάρθηκε στο πλαίσιο «των προσπαθειών της να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσους τη χρειάζονται, σε όλη τη Συρία», πρόσθεσε.

Το 2014, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μηχανισμό για τη χρήση τεσσάρων συνοριακών διελεύσεων στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας για να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια σε ζώνες ελεγχόμενες από αντάρτες στη βόρεια και στη βορειοδυτική Συρία, όπου ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, υπό την πίεση της Μόσχας, μόνο η διέλευση Μπαμπ αλ Χάουα παρέμεινε επιχειρησιακή μετά το 2020.

Έπειτα από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία, ΜΚΟ και σύροι αντιπολιτευόμενοι επέκριναν τη βραδύτητα των παραδόσεων βοήθειας από τον ΟΗΕ στις περιοχές αυτές, όπου ο πληθυσμός βίωνε δύσκολες συνθήκες ήδη πριν από την τραγωδία.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Δαμασκός συναίνεσε ο ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει άλλες δύο συνοριακές διελεύσεις στη μεθόριο με την Τουρκία για να παραδίδονται σκηνές, κουβέρτες και κιτ κατά της χολέρας. Η ισχύς της άδειας εξέπνεε χθες Σάββατο 13η Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Συρία θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνέλθει από το χτύπημα του σεισμού, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους στην επικράτειά της — χωρίς να λογαριάζονται οι κάπου 50.000 νεκροί στην Τουρκία.

Η Συρία ρημάχτηκε από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011, με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο νεκρούς, εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και τεράστια καταστροφή υποδομών. Κάποιοι τομείς της χώρας παραμένουν ακόμη σήμερα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης