Η Τεχεράνη παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, 09:10
Η Τεχεράνη παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν ανέστειλε επισήμως σήμερα τη συμμόρφωσή του με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα έπειτα από απόφαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στο πρακτορείο ISNA.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ενημέρωσε την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του να πάψει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, ακριβώς έναν χρόνο αφότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από αυτή και επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Βάσει της συμφωνίας αυτής η Τεχεράνη μπορούσε να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και βαρύ ύδωρ ως και 130 τόνους, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Ιράν πλέον δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.

Η κίνηση αυτή του Ιράν δεν φαίνεται αρχικά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι, εάν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν προστατεύσουν την οικονομία της από τις αμερικανικές κυρώσεις σε διάστημα 60 ημερών, θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, 09:16