Το έναυσμα για μια «προσπάθεια γεφύρωσης» στις σχέσεις  ΗΠΑ-Κίνας, με την επανεκκίνηση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία, έδωσε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Ο βετεράνος πολιτικός και πολύπειρος διπλωμάτης, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα για το μέλλον του κόσμου την αναθέρμανση των συνομιλιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στη σύνοδο των G20, ωστόσο προειδοποίησε ότι απομένει ακόμη πολύ  μακρύς δρόμος για την αποτροπή της απευκταίας σύγκρουσης μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χένρι Κίσινγκερ, παρότι διανύει το  99ο έτος του βίου του, παραμένει οξύνους και άριστος γνώστης των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, οπότε συνεχίζει να καταθέτει τις απόψεις του επί παντός του επιστητού  σχετικά με το μέλλον του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πολύπειρος διπλωμάτης Κίσινγκερ δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο των G20, έδωσε το έναυσμα για μια προσπάθεια γεφύρωσης των σχέσεων  ΗΠΑ – Κίνας, με την επανεκκίνηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια οικονομία.

Καλό σημάδι η συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο Χένρι Κίσινγκερ χαρακτήρισε ως καλό σημάδι για το μέλλον τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ , διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις  για την πορεία των συζητήσεων που μπορούν να κρίνουν σε ένα βαθμό τις τύχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνάντηση Μπάιντεν και Σι, έσπασε το φράγμα της σιωπής που επικρατούσε για μήνες μεταξύ των δύο ηγετών, στο έδαφος των κάκιστων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ειδικά μετά τα γεγονότα στην Ταϊβάν αλλά και έναν τεχνολογικό και εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Παράλληλα η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποφυγή ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαιώνοντας έτσι μια αισιόδοξη προοπτική κατά τον Κίσινγκερ.

Ως γνωστόν ο Χένρι Κίσινγκερ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας τη δεκαετία του’70, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, μια προσέγγιση που άλλαξε τότε την παγκόσμια ισορροπία σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης και έφερε ένα βήμα πιο κοντά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Σήμερα, ο 99χρονος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι ο υπαρκτός κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύρραξης και καταστροφής μπορεί να αποφευχθεί μέσα από το διάλογο των ΗΠΑ με την Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί το σχέδιο του Πεκίνου για παγκόσμια ηγεμονία.

 «Θα πρέπει να ακολουθηθεί προσεκτική πολιτική και να γίνουν ειλικρινείς συζητήσεις, αλλά τουλάχιστον η πόρτα έχει ανοίξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίσινγκερ για τα αποτελέσματα της συνάντησης στους G20 και πρόσθεσε ότι το κλίμα διαλόγου είναι κάτι που ζητούν και θα ευνοήσει και τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σιγκαπούρη. «Κανείς δεν θέλει ηγεμόνες στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο Κίσινγκερ.

Σε ότι αφορά τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο στην Ευρώπη, ο πρώην διπλωμάτης είπε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους με την Ουκρανία και τη Ρωσία και να μην αποσπάται η προσοχή τους από βραχυπρόθεσμα γεγονότα.

Διατύπωσε, ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα συμφωνούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για ορισμένους ανθρώπους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί εμπόδιο σε αυτό το όραμα, σε ένα σχέδιο ειρήνης».

Ο 99χρονος Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αν η Ουκρανία διατηρήσει την επικράτειά της αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία αν είναι επιθυμητή η διατήρηση της ειρήνης μελλοντικά. Αναγνώρισε όμως ότι ο διάλογος με τη Ρωσία σε αυτήν τη φάση είναι πολύ δύσκολος.

Μάλιστα ο Χένρι Κίσινγκερ εξέφρασε τη διαπίστωση ότι η πορεία και η στάση της Γερμανίας θα είναι καθοριστική για την Ευρώπη και το μέλλον της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης