Ο απολογισμός των θυμάτων των αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε σήμερα η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, αυξήθηκε στους 23 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και παιδιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Αεροσκάφη της συμμαχίας, που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015, έπληξαν τη συνοικία Αλ Λίμπι, σε βορειοδυτικό τομέα της πρωτεύουσας, η οποία βρίσκεται στα χέρια του κινήματος Ανσαρουλάχ, γνωστότερου με την ονομασία Χούθι από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τουλάχιστον πέντε κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και δεκάδες άλλα υπέστησαν ζημιές. Αρκετοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών.

 

Το γεγονός ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται εμπόδισε ασθενοφόρα να φθάσουν επιτόπου και ανάγκασε σωστικά συνεργεία να αναστείλουν τις προσπάθειες να ανασύρουν επιζήσαντες.

Αργά χθες το βράδυ, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεμήνυσε ότι ξαναρχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Σαναά, έπειτα από επίθεση των Χούθι εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που – για πρώτη φορά – στοίχισε τη ζωή ανθρώπων.

Στη συνοικία Λίμπι στεγάζονται σχολή πιλότων και χώρος εκπαίδευσης στην αντιαεροπορική άμυνα, που προφανώς θεωρήθηκαν θεμιτοί στόχοι.

Νωρίτερα χθες, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι Κρουζ χρησιμοποιήθηκαν από τους Χούθι εναντίον εγκαταστάσεων της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου των ΗΑΕ καθώς και εργοταξίου στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι. Οι αρχές των Εμιράτων έκαναν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες.

Το κίνημα των Χούθι προειδοποίησε ότι θα βάλει στο στόχαστρο και άλλες τοποθεσίες στα ΗΑΕ και κάλεσε αμάχους και ξένες εταιρείες να αποφεύγουν τις «εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας» εκεί.

Τα Εμιράτα διεμήνυσαν νωρίτερα ότι η επίθεση αυτή δεν επρόκειτο να μείνει «ατιμώρητη». Η ενέργεια των Χούθι καταδικάστηκε σε διεθνές επίπεδο από αρκετές αραβικές χώρες, δυτικά κράτη, με πρώτες τις ΗΠΑ, καθώς και από τον ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης