Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) και των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, κατηγορώντας τους για παράνομη κράτηση Αμερικανών.

Στη λίστα των νέων κυρώσεων περιλαμβάνονται τέσσερις ανώτεροι διοικητές της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά σε βάρος τουλάχιστον ενός εξ αυτών είχαν επιβληθεί ήδη κυρώσεις. Η ρωσική FSB υπόκειται επίσης σε προηγούμενες αμερικανικές κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν σχολίασαν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να υπογραμμίσουν τις συνέπειες που θα έχουν όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την παράνομη κράτηση αμερικανών πολιτών για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις ή να αξιώσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

Δεν είναι λίγοι οι αμερικανοί κρατούμενοι σε φυλακές της Ρωσίας και του Ιράν, δύο χώρες που έχουν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, η ρωσική FSB συνέλαβε τον αμερικανό δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ως ύποπτο για κατασκοπεία. Ένοχος για κατασκοπεία έχει κριθεί ο αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πέρυσι ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο συμφώνησαν σε δύο ανταλλαγές κρατουμένων. Η πιο πρόσφατη ήταν η ανταλλαγή της αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης