Η Amazon θα περικόψει 9.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας που ήδη ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της, Άντι Τζέισι, σε μια επιστολή προς τις ομάδες του ομίλου, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Αυτό είναι ένα νέο επεισόδιο των συνεχιζόμενων περικοπών θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες από αυτές τις νέες περικοπές αφορούν θέσεις εργασίας στον τομέα των απομακρυσμένων υπολογιστών (cloud) Amazon Web Services (AWS), το τμήμα PXT που είναι αφιερωμένο στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, το προσωπικό που απασχολείται στη διαφήμιση, καθώς και την πλατφόρμα Twitch video», τόνισε ο Τζέισι.

Οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% του εργατικού δυναμικού της Amazon, η οποία είχε 1,54 εκατομμύρια υπαλλήλους παγκοσμίως στα τέλη του 2022.

Ο Άντι Τζέισι δικαιολόγησε αυτό το δεύτερο κύμα απολύσεων από το γεγονός ότι οι αναλύσεις που έγιναν σε ορισμένα τμήματα διήρκησαν περισσότερο από ό,τι για άλλα, αλλά οι σημερινές απολύσεις είναι μέρος της ίδιας πρωτοβουλίας εξοικονόμησης που ξεκίνησε το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και της έλλειψης προβλεψιμότητας στο εγγύς μέλλον, αποφασίσαμε να μειώσουμε το κόστος και το εργατικό δυναμικό μας», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον ιδρυτή Τζεφ Μπέζος τον Ιούλιο του 2021.

Ο γίγαντας του Σιάτλ κατέγραψε πτώση 98% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που περίμεναν αναλυτές.

«Για αρκετά χρόνια», πριν από το 2023, «οι περισσότερες δραστηριότητές μας αύξησαν σημαντικά το εργατικό δυναμικό», κάτι που «είχε νόημα (τότε) δεδομένης της εξέλιξης της επιχείρησής μας και της οικονομίας», ανέφερε σήμερα ο Τζέισι.

Μεταξύ του τέλους του 2019 και του τέλους του 2022, η Amazon προσέλαβε 700.000 άτομα και έτσι αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 83%.

Το τέλος των περιορισμών και η σταδιακή επιστροφή σε χώρους εργασίας επιβράδυνε την πορεία του ομίλου, που είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη με την πανδημία Covid-19 και την επιτάχυνση του διαδικτυακού εμπορίου.

Σε αυτό προστέθηκε ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που ξεκίνησε την άνοιξη του 2022, ο οποίος προκάλεσε απότομη άνοδο των επιτοκίων, στον οποίο ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος λόγω των σημαντικών χρηματοδοτικών αναγκών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης