Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ανεμοστρόβιλο που έπληξε κομητεία της πολιτείας Αλαμπάμα, στις νότιες ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στα θύματα συγκαταλέγονται και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτό το στάδιο έχουμε 14 επιβεβαιωμένους νεκρούς» δήλωσε ο Τζέι Τζόουνς, σερίφης της κομητείας Λι, στην ανατολική Αλαμπάμα, κοντά στα σύνορα της πολιτείας με την Τζόρτζια.

Πολλοί ακόμη κάτοικοι της πληγείσας περιοχής αγνοούνται, ενώ αρκετοί χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία, ορισμένοι με «πολύ βαριά τραύματα», όπως ανέφερε ο σερίφης.

Σύμφωνα με τον σερίφη Τζόουνς, ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε χιλιόμετρα κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές σε μια ακτίνα 400 μέτρων κατά μήκος της πορείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σερίφης έκανε λόγο για μόνο έναν ανεμοστρόβιλο. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, η κομητεία Λι χτυπήθηκε ταυτόχρονα από πολλούς ακόμη.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν θύματα και επιζώντες, καθώς πολλά σπίτια και πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η πρόκληση είναι ο τεράστιος όγκος των συντριμμιών εκεί όπου βρίσκονταν σπίτια» δήλωσε ο Τζόουνς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην κομητεία Λι, ο Μπιλ Χάρις, ανέφερε πως ο απολογισμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί κι άλλο. «Ακόμα βγάζουμε ανθρώπους από τα συντρίμμια» δήλωσε στην εφημερίδα «Birmingham News». «Θα είμαστε εδώ όλη τη νύχτα» πρόσθεσε.

Η κυβερνήτης της πολιτείας Αλαμπάμα Κέι Άιβι προειδοποίησε τους κατοίκους μέσω Twitter ότι ενδέχεται κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα να εκδηλωθούν στην περιοχή και πρόσθεσε ότι εργάζεται για να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες που επλήγησαν.

Η διεύθυνση των σχολείων της κομητείας Λι ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, έγραψε η «Birmingham News», επικαλούμενη ανακοίνωση της Alabama Power.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για όσους πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται  να αγγίξει τον 1° Κελσίου μετά τις καταιγίδες, προειδοποίησαν μετεωρολόγοι.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης