Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δήλωσε πως η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία βοηθάει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζερικό στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε αποδείξεις» υπογράμμισε ο Πασινιάν. «Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω Καραμπάχ» κατήγγειλε ο ίδιος.

«Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμενίους σε αυτή τη σύγκρουση» επισήμανε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν αποδείξεις» συνέχισε «ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία» δήλωσε ο Πασινιάν. «Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης σήμερα στην ανάμειξη στη σύγκρουση εκατοντάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από τη Συρία για να πάνε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περνώντας από την Τουρκία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει «εξηγήσεις» για το θέμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή και αυτό είναι απαράδεκτο» ανέφερε μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

Ο Πασινιάν εκτίμησε στη συνέντευξή του στη Figaro ότι η Τουρκία ευθύνεται «απολύτως» για τη στρατιωτική κλιμάκωση που σημειώθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχύσει τον ρόλο της και την επιρροή της στον νότιο Καύκασο και να αλλάξει με αυτό τον τρόπο το status quo που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα» επισήμανε. «Εξακολουθεί να έχει το όνειρο της δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας όπως ήταν το σουλτανάτο και ακολουθεί έναν δρόμο που μπορεί να βάλει φωτιά στην περιοχή» προειδοποίησε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τη χώρα του η ιδέα μιας εκεχειρίας είναι ακόμη πρώιμη. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ «δεν μπορεί να αφοπλιστεί, διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια γενοκτονία» εκτίμησε.

Μάλιστα ο Πασινιάν αναφέρθηκε «σε αυτό που συνέβη το 1915, όταν περισσότεροι από 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται το παρελθόν και οδηγείται και πάλι σε έναν δρόμο γενοκτονίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης