Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ΙΚΙΛ στο Ραμάντι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, 16:31
Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ΙΚΙΛ στο Ραμάντι
Σποραδικές αντεπιθέσεις εξαπολύουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, μια εβδομάδα μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον ιρακινό στρατό, τις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις τις αποκρούουν με επιτυχία.

Εκτιμάται ότι περίπου 700 τζιχαντιστές παραμένουν στα περίχωρα του Ραμάντι, ενώ την Παρασκευή είχαν χτυπήσει ιρακινή βάση στην περιοχή.

Βορειότερα, στο Τικρίτ, που το ανακατέλαβε πρόσφατα ο ιρακινός στρατός, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε στρατόπεδο των κυβερνητικών δυνάμεων. Πέντε βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας 15 στρατιώτες και τραυματίζοντας 22.

Μετά την ανακατάληψη του Ραμάντι, ο ιρακινός στρατός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κέντρο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, εξουδετερώνοντας νάρκες και μεταφέροντας αμάχους σε ασφαλή σημεία.

«Μας επιτέθηκαν αιμοσταγείς δολοφόνοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει ανθρωπισμός. Ο Θεός να σας ευλογεί που μας σώσατε. Χθες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήρθαν και μας είπαν να βγούμε από τα σπίτια μας, αλλιώς θα τα παγίδευαν με εκρηκτικά. Ο Θεός να ευλογεί τις δυνάμεις ασφαλείας που ήρθαν και μας έσωσαν από τα κτήνη. Είναι κτήνη, δεν είναι άνθρωποι, δεν ανήκουν στο Ισλάμ» δήλωσε ένας κάτοικος του Ραμάντι.

Κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών για την ανακατάληψη του Ραμάντι χιλιάδες άμαχοι κρύβονταν στα συντρίμμια των σπιτιών τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν πενήντα οικογένειες που οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγή: euronews

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016, 16:31