Ιρλανδία: Η Ε.Ε. ορίζει τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 10:29
Ιρλανδία: Η Ε.Ε. ορίζει τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως η Ε.Ε. θα έχει το πάνω χέρι στις εμπορικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο και αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για τη σύναψη μιας συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, μετέδωσε το BBC.

Ο Βαράντκαρ, σε συνέντευξή του στο BBC, συνέκρινε τις δύο πλευρές με ποδοσφαιρικές ομάδες και είπε ότι η Ε.Ε. θα έχει την «ισχυρότερη ομάδα» λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού και της ευρύτερης αγοράς της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση 27 κρατών μελών. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο μία χώρα. Και έχουμε έναν πληθυσμό και μια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων» είπε στο BBC.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον στόχο του Τζόνσον να επιτύχει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα είναι δύσκολο να γίνει αυτό».

Για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δώσει νομικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υποσκάψει την εμπορική θέση της Ε.Ε., δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα «κοινό σύνολο ελάχιστων προδιαγραφών» που θα πρέπει να είναι «υψηλές».

Ο ίδιος δήλωσε πως φοβήθηκε πέρυσι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, όμως μια συνάντηση που είχε τον Οκτώβριο με τον Τζόνσον προσέφερε διέξοδο.

Ο Βαράντκαρ ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι έλεγχοι σε προϊόντα που πηγαίνουν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 11:02