Σε τουλάχιστον 12 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της εταιρείας Bek Air με 95 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα συνετρίβη σήμερα σε προάστιο της πρωτεύουσας του Καζακστάν. Το αεροσκάφος έπεσε μόλις ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του στο προάστιο Αλμάτι.

Οι Αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 60 τραυματίες, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, στον στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook του αερολιμένα, αναρτήθηκε ένας προκαταρκτικός κατάλογος των 60 επιβατών που επέζησαν και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας, μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 12, ουσιαστικά αναθεωρώντας προς τα κάτω τον τελευταίο απολογισμό που έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

Η επιτροπή δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα ονόματα των 12 θυμάτων, του πιλότου Μαράτ Μουρτμπάγεφ και ένδεκα επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Πως κατάφεραν να σωθούν επιβαίνοντες του αεροσκάφους

Το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, σφηνώθηκε σε ένα σπίτι το οποίο καταστράφηκε  κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια. Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και μάλλον το γεγονός ότι δεν πήρε φωτιά κατά τη συντριβή του, φαίνεται πως ήταν σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, 14 άνθρωποi πέθαναν ακαριαία ενώ άλλος ένας επιβάτης υπέκυψε στα τραύματά του μόλις διακομίσθηκε στο ασθενοφόρο. Ανάμεσα στα θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι οκτώ παιδιά με «πολλαπλούς τραυματισμούς».

Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Η εταιρεία Bek Air περιγράφει στον ιστότοπό της ότι είναι ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Φόκερ-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία.

 

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων του δυστυχήματος.

Συστήθηκε ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Τοκάγεφ, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα, «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

 

Το Fokker-100 κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Βιομηχανίας. Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών έδωσε εντολή να ανασταλούν όλες οι πτήσεις με Fokker-100 μετά το δυστύχημα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης