Για λόγους ασφαλείας το Πεντάγωνο δεν κατέρριψε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τις ΗΠΑ, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς πιθανολογείται ότι μπορεί να παρακολουθούσε και να κατέγραφε περιοχές στις οποίες υπάρχουν σιλό με πυρηνικούς πυραύλους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αερόστατο παρακολουθείτο εδώ και μέρες, από την στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών. Το πιο πρόσφατο «στίγμα» του μπαλονιού ήταν πάνω από την Μοντάνα όπου υπάρχει η βάση των σιλό με τους πυραύλους. Αυτό οδήγησε, μάλιστα, και στην ματαίωση των πτήσεων από το αεροδρόμιο της πόλης Μπίλινγκς. Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, το μπαλόνι διέσχισε τον Καναδά πριν μπει στον αμερικανικό εναέριο χώρο, κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του και το καναδικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εταίρους και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών του Καναδά από τις απειλές των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε η καναδική πλευρά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Συγκεκριμένα, το μπαλόνι πέταξε αρχικά πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας και στην συνέχεια, μέσω Καναδά, έφτασε πάνω από το Μπίλινγκς της Μοντάνα. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν ένα ασυνήθιστο αντικείμενο στον ουρανό κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό που είδαν ήταν το μπαλόνι. «Είδα έναν μεγάλο λευκό κύκλο στον ουρανό που ήταν πολύ μικρός για να είναι το φεγγάρι» είπε ένας από αυτούς, ο οποίος μάλιστα τράβηξε και φωτογραφίες καθώς πίστεψε ότι ήταν πραγματικό ΑΤΙΑ.

Πάντως, σε ανακοίνωση του το Πεντάγωνο είναι καθησυχαστικό και αναφέρει ότι «το μπαλόνι ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος. Περιπτώσεις τέτοιου είδους δραστηριότητας μπαλονιών έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Μόλις εντοπίστηκε το μπαλόνι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενήργησε αμέσως για να προστατευθεί από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι υπήρχε «μεγάλη βεβαιότητα» ότι το μπαλόνι ήταν κινέζικο και ότι ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση. Ο πρόεδρος ζήτησε στρατιωτικές επιλογές, αλλά αποφασίστηκε ότι υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος τα συντρίμμια  να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες εάν αποφασιζόταν η κατάρριψη του μπαλονιού. Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στη απόφαση να μη γίνει κατάρριψη ήταν ότι μολονότι το μπαλόνι πετούσε πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες, δεν φαινόταν να συγκέντρωνε πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να συλλεχθούν από δορυφόρους. Επομένως κρίθηκε ότι το όφελος για τους Κινέζους ήταν μικρό.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου ενημερώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έγραψε αργότερα στο Twitter: «Η θρασύδειλη αδιαφορία της Κίνας για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι μια αποσταθεροποιητική ενέργεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Να σημειωθεί ότι η Μοντάνα φιλοξενεί ένα από τα τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων της χώρας στην αεροπορική βάση του Μάλμστρομ.

 

 

Τι απαντά η Κίνα

Παρά τις αρχικές διαψεύσεις και τα χλευαστικά σχόλια σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε την Παρασκευή ότι το Πεκίνο «επαληθεύει» το περιστατικό. «Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα, οι εικασίες και οι υπερβολές δεν θα βοηθήσουν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», είπε ο Μάο Νινγκ στην τακτική καθημερινή συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κίνα δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε χώρας και ότι η κυβέρνηση ελπίζει να χειριστεί το θέμα με τις ΗΠΑ «ήρεμα», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αύξηση της χρήσης κατασκοπευτικών μπαλονιών

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η χρήση μπαλονιών σε μεγάλο υψόμετρο είναι πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ φθηνότεροι από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα ραντάρ και δύσκολα καταρρίπτονται. Μπορούν να πλοηγηθούν αλλάζοντας υψόμετρα και χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να υπολογίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τους ανέμους. Εκτός από την παρακολούθηση, θα μπορούσαν επίσης να εξοπλιστούν με βόμβες σε περιόδους σύγκρουσης.

Το 2019, ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε έως και 25 πειραματικά ηλιακά μπαλόνια για τη διεξαγωγή δοκιμών παρακολούθησης σε έξι μεσοδυτικές πολιτείες. Τα μπαλόνια ήταν εξοπλισμένα με ραντάρ υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμένα για να παρακολουθούν ταυτόχρονα πολλά μεμονωμένα οχήματα μέρα και νύχτα, σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, και προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της διακίνησης ναρκωτικών και πιθανών απειλών για την εσωτερική ασφάλεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης