Η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαίωσε ότι αγνοούσε πως στρατιωτικοί έκαναν τηλεφωνικές υποκλοπές, με θύματα πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικαστές και ζήτησε να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις στους υπευθύνους αυτού του σκανδάλου.

Το Σάββατο, το περιοδικό Semana αποκάλυψε πληροφορίες για την εμπλοκή μελών του στρατού ξηράς στις τηλεφωνικές υποκλοπές και το χακάρισμα λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για πολιτικούς σκοπούς και χωρίς να έχει προηγηθεί εισαγγελική εντολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο, εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης «σε κάθε είδους παράνομη παρακολούθηση ή υποκλοπή στη χώρα».

«Πληροφορηθήκαμε αυτά τα γεγονότα διαβάζοντας το άρθρο» του Semana, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο ο διευθυντής του περιοδικού, Αλεχάντρο Σάντος, είπε ότι είχε μιλήσει με τον υπουργό στα μέσα Δεκεμβρίου. «Του επιβεβαίωσα ότι ερευνούσαμε τις υποκλοπές, αλλά χωρίς να του δώσω λεπτομέρειες (…) και τότε εκείνος ξεκίνησε εσωτερική έρευνα», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RCN Radio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Semana, ένας από τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση εξήγησε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, ότι έλαβε εντολή να παραδώσει τις πληροφορίες που είχε συλλέξει για μια δικαστή «σε έναν γνωστό πολιτικό του Δημοκρατικού Κέντρου», του κυβερνώντος κόμματος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010).

Ο Τρουχίγιο διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα υπάρξει «διαφάνεια» στις έρευνες για την υπόθεση. «Αν αποδειχθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες, η κυβέρνηση απαιτεί να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», τόνισε.

Ο γενικός εισαγγελέας Φάμπιο Εσπίτια ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεκινά ποινική έρευνα και ζήτησε από το υπουργείο να του παραδώσει αμέσως τα συμπεράσματα από τις εσωτερικές έρευνες. Όπως είπε, η εισαγγελία δεν γνώριζε ότι διεξαγόταν εσωτερική έρευνα και έμαθε την πληροφορία αυτή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των στόχων των υποκλοπών ήταν δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, βουλευτές και γερουσιαστές διαφόρων κομμάτων και δημοσιογράφοι του Semana, οι οποίοι επιπροσθέτως δέχτηκαν και απειλές.

Ο αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής Ρόι Μπαρέρας, ένας από τα θύματα, απέρριψε σήμερα τις διαβεβαιώσεις του Τρουχίγιο. «Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση του προέδρου (Ιβάν) Ντούκε και η εισαγγελία γνώριζαν ήδη αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις», έγραψε στο Twitter. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε καταγγείλει τις υποκλοπές στον πρόεδρο τον περασμένο Ιούλιο και ότι τον Αύγουστο κατέθεσε μήνυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης