Εννέα φερόμενοι ως μαχητές του ELN σκοτώθηκαν από μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας κατά τη διάρκεια «επιθετικής επιχείρησης», που κατάφερε το πιο βαρύ πλήγμα στην οργάνωση από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, ανακοινώθηκε χθες επισήμως στην Μπογοτά.

Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη από ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, έγινε την Παρασκευή, σε αγροτική περιοχή του δήμου Μπουαναβεντούρα (νοτιοδυτικά), όπου «κατά τη διάρκεια μαχών, εννέα φερόμενοι ως μαχητές του ELN σκοτώθηκαν», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, ο στρατηγός Ελντέρ Χιράλδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας στρατιωτικός, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, υπέκυψε, πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη του 2022 με την κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο.

Όμως οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στη γειτονική Βενεζουέλα, σκόνταψαν στις αρχές Ιανουαρίου, αφού ο κ. Πέτρο ανακοίνωσε —πρόωρα— το βράδυ της Πρωτοχρονιάς τη σύναψη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, την οποία διέψευσε κατόπιν ο ELN, κρίνοντας πως οι συνομιλίες εισήλθαν σε «κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, οι δυνάμεις του κολομβιανού στρατού σκότωσαν συνολικά 10 αντάρτες του ELN (συμπεριλαμβανομένων των εννέα στην επιχείρηση της Παρασκευής) και αιχμαλώτισαν άλλους 21, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. «Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν», σχολίασε.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των ανταρτών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μεξικό, για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, στην ημερήσια διάταξη του οποίου θα βρίσκεται η διμερής εκεχειρία.

Ο κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά κι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, φιλοδοξεί να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» έπειτα από έξι δεκαετίες πολέμου, μέσω διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα και γενικά εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Το σχέδιο για την επίτευξη αυτής της «πλήρους ειρήνης» αφορά και τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, με προϋπόθεση πως θα δεχθούν να παραδοθούν στις αρχές και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, με αντάλλαγμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι κυριότερες ομάδες διαφωνούντων των FARC (Δεύτερη Μαρκετάλια, Κεντρικό Γενικό Επιτελείο) που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, όπως και δύο οργανώσεις ακροδεξιών παραστρατιωτικών που μετενσαρκώθηκαν σε συμμορίες διακινητών ναρκωτικών (Clan del Golfo, Autodefensas de la Sierra Nevada) τηρούν μέχρι σήμερα τη διμερή εκεχειρία με τις δυνάμεις ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης