Ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ο επικεφαλής της οργάνωσης πρώην ανταρτών FARC ο οποίος είχε υπογράψει το 2016 τη συμφωνία ειρήνης με τον τότε πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, αποκάλυψε την Τρίτη πως γνώριζε από τον Νοέμβριο πως πρώην άνδρες του σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν.

Ο ηγέτης αυτής που ήταν επί δεκαετίες η ισχυρότερη παράταξη ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου επιβεβαίωσε έτσι την πληροφορία που δημοσιοποίησαν το Σαββατοκύριακο οι αρχές της Κολομβίας: ότι απέτρεψαν συνωμοσία με σκοπό να δολοφονηθεί ο Λονδόνιο, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο Τιμοσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγινε πραγματικά, είναι αλήθεια, δεν το εφηύρε κανένας. Αυτό έχει περιπλέξει τις μετακινήσεις μου», είπε ο επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη, στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση ανταρτών μετά τη συμφωνία ειρήνης, τον αφοπλισμό της και τη διάλυσή της ως τέτοιας.

Ο πρόεδρος του κόμματος FARC, που διατήρησε το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά, επιβεβαίωσε πως γνώριζε πολύ πριν γίνουν οι ανακοινώσεις το Σαββατοκύριακο από τον αρχηγό της αστυνομίας Όσκαρ Ατεορτούα και την Εθνική Μονάδα Προστασίας (Unidad Nacional de Protección, UNP), η οποία εγγυάται την ασφάλειά του.

«Γνώριζα πως είχε ανακαλυφθεί σχέδιο επίθεσης και ότι η ομάδα που θα καλείτο να το φέρει σε πέρας είχε ήδη σχηματιστεί· είχαν αποφασίσει να μη γίνει [η επίθεση] στην Μπογκοτά διότι αυτό τους φαινόταν πολύ περίπλοκο» και «να περιμένουν να ταξιδέψω στην επαρχία για να κάνουν την επίθεση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την οποία απετράπη η δολοφονία του Λονδόνιο, η αστυνομία σκότωσε δύο υπόπτους, γνωστούς με τα προσωνύμια «Κονέχο» και «Γκάμπι», μέλη των FARC επί 17 χρόνια.

«Είναι οδυνηρό» καθώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν «δυο παλικάρια, δυο πρώην αντάρτες, που ήταν πεισμένοι ότι πήγαιναν να σκοτώσουν έναν προδότη», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής της μαρξιστικής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο άνδρες ανήκαν σε ομάδα αποστατών υπό τη διοίκηση του Ερνάν Νταρίο Σαλδαριάγα, ή «Ελ Πάισα», για χρόνια καπετάνιο επίλεκτης μονάδας των FARC.

Ο «Ελ Πάισα» ήταν ο ένας από τους τρεις πρώην αξιωματικούς των ανταρτών που ανακοίνωσαν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα κι επανιδρύουν την οργάνωση τον Αύγουστο, με επικεφαλής τον άλλοτε δεύτερο τη τάξει και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή των FARC Ιβάν Μάρκες, καταγγέλλοντας την «προδοσία» της συμφωνίας ειρήνης του 2016.

Το κόμμα FARC καταγγέλλει τις δολοφονίες δεκάδων μελών του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης του 2016 και ζητεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο επαρκή μέτρα προστασίας.

Κατά τη διάρκεια μόνο του 2019, διαπράχθηκαν 77 δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC — έναντι 65 το 2018 και 31 το 2017 — σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι κολομβιανές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές σε συμμορίες που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, αποστάτες των FARC και μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης