Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σε χθεσινή της απάντηση, προς τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνος, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, διαβεβαιώνει ότι, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, καθώς και για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της πρόληψης , με στόχο επίσης τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέει, βέβαια, για ευνόητους λόγους ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την παροχή υπηρεσιών υγείας και υποστηρίζει ότι, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τη συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας.

Στην ερώτηση τους, ωστόσο, οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές, είχαν υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι:

-Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, με μικρά παιδιά να κινδυνεύουν περιμένοντας ατελείωτες ώρες για να κάνουν μία εξέταση ή να βρουν κρεβάτι. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης, προσπαθώντας να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ, και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, όχι μόνο δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά, αλλά τα συντηρούν, τα διευρύνουν και τα διαιωνίζουν. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ υλοποιούνται αλλεπάλληλες μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις με μερική απασχόληση.

Ρωτούσαν δε πως τοποθετείται η Κομισιόν στο ότι, η εκρηκτική κατάσταση στην υγεία και περίθαλψη παιδιών και νεογνών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έχει προκαλέσει η στρατηγική ΕΕ – κυβερνήσεων, αποτελεί υλοποίηση του ψευδεπίγραφου προγράμματος της ΕΕ «εγγύηση για το παιδί» που μάλιστα επικαλείται «τα πιο βασικά δικαιώματα όπως η υγειονομική περίθαλψη».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου…

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.3.2023)

– Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών στην οικονομικά προσιτή προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού , η ευρωπαϊκή στρατηγική για την περίθαλψη και η σύσταση για την αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας.

Η ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά απαιτεί βελτιώσεις για τις πλέον ευάλωτες ομάδες .

-Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+7 θα συνεχίσει να επενδύει στην πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδικής φροντίδας στην Ελλάδα. Οι ελληνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 53 000 νέες θέσεις προσχολικής φροντίδας και να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα παρέμβασης για την προσχολική ηλικία για περισσότερα από 1 400 παιδιά με αναπηρία.

– Η έκθεση του 2022 «Η υγεία με μια ματιά» αναγνώρισε τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την παροχή υπηρεσιών υγείας . Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας μέσω του έργου για τον σχεδιασμό του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, και πέντε έργων σχετικά με τις ιατρικές ερήμους, τη διατήρηση του προσωπικού και τη μετατόπιση καθηκόντων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την υγεία .

– Η Επιτροπή διεξάγει τακτικούς διαλόγους πολιτικής με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου1112 . Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις και σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, καθώς και για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της πρόληψης , με στόχο επίσης τα παιδιά. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή του ΣΑΑ από την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης