Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 3 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 397 νεκρούς επί συνόλου 67.476 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα κρούσματα (441) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της κρίσης, με τον δείκτη επίπτωσης στα 290,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τον υψηλότερο στη χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι Αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην πρωτεύουσα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Εμβολιασμός 150.000 εθελοντών υγειονομικών

Χθες άρχισε ο εθελοντικός εμβολιασμός 150.000 μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με το Soberana 2 και η δοκιμή με τη συμμετοχή 48.000 εθελοντών με το Abdala, ανέφεραν οι αρχές.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, την τελευταία πριν λάβουν έγκριση.

Ο οργανισμός φαρμάκων της Κούβας ενέκρινε τη δοκιμή για να «εκτιμηθούν τα άμεσα αποτελέσματα και οι παρενέργειες» του Soberana 2 σε 150.000 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, που διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, εξήγησε μέσω Twitter το υπουργείου Υγείας.

Η μελέτη αυτή προστίθεται στη δοκιμή τρίτης φάσης με τη συμμετοχή 44.000 εθελοντών του Soberana 2. Και οι δύο μελέτες γίνονται στην Αβάνα.

Οι κλινικές δοκιμές του Abdala γίνονται στις επαρχίες Γκράνμα, Σαντιάγο δε Κούμπα και Γουαντάναμο (ανατολικά).

Εάν κάποιο από τα δύο εξασφαλίσει τελική έγκριση, θα πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε και παρήχθη στη Λατινική Αμερική.

Υφιστάμενη εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, περίπου το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στα προγράμματα ανοσοποίησης παράγεται εγχωρίως.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Xinhua, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης