Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία της «ειρηνικής επανένωσης» της χώρας, λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, ο Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε την αρχή της «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική του κόμματός μας για «την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν» και να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να προωθήσει την επανένωση», είπε ο πρωθυπουργός στους περίπου 3.000 βουλευτές στο επιβλητικό Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στο νησί, ανταποκρινόμενη σε αυτό που αποκαλεί «συνωμοσία» της Ταϊπέι με την Ουάσινγκτον, του κύριου υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν. Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε μια επίδειξη ισχύος με αφορμή την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε επίσης στη σημερινή ομιλία του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα πρέπει να ενισχύσουν την πολεμική τους ετοιμότητα, εντείνοντας τη στρατιωτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο κινεζικός προϋπολογισμός προβλέπει φέτος αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022 (όταν είχαν αυξηθεί κατά 7,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης