Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουκρανία ότι η χώρα της είναι «εύθραυστη και ευάλωτη» και χρειάζεται βοήθεια για να παραμείνει «μέρος του ελεύθερου κόσμου».

Τέσσερις ημέρες αφότου οι ηγέτες των κρατών μελών της της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να δεχτούν την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, η Σαντού επισκέφθηκε τρεις πόλεις όπου η Ουκρανία καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Και, ξέρετε, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε αυτά που βλέπουμε εδώ και να ακούμε τις ιστορίες», είπε από την πόλη Μπούτσα έξω από το Κίεβο, καλώντας οποιονδήποτε κριθεί ένοχος για φρικαλεότητες να τιμωρηθεί.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι στόχευσε αμάχους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες.

Η Σαντού τόνισε ότι η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Ουκρανία, θέλει να καθορίσει το μέλλον της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μολδαβία είναι μια εύθραυστη και ευάλωτη χώρα», είπε. «Η Ουκρανία και η Μολδαβία χρειάζονται βοήθεια. Θέλουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος (στην Ουκρανία), αυτή η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να παραμείνουμε μέρος του ελεύθερου κόσμου».

Η Σαντού επισκέφτηκε επίσης τις πόλεις Μποροντιάνγκα και Ιρπίν και αργότερα είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας για την ένταξη.

Η Ρωσία τόνισε ότι η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης