Η απεχθής δολοφονία από αστυνομικούς ενός ατόμου, ακόμα ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πλαστό 20δόλαρο, προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές μεταξύ των Αμερικανών. Αυτή τη φορά ωστόσο οι αρχές ενήργησαν σχετικά γρήγορα καλώντας το FBI και απολύοντας και τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σκηνή του εγκλήματος (Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao, J. Alexander Kueng).

Ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δεν αντιστάθηκε, απομακρύνθηκε βίαια από το όχημά του από την αστυνομία, με χειροπέδες. Στη συνέχεια ο αξιωματικός Ντέρεκ Τσάβιν γονάτισε για 8 λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος μάταια έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του Φλόιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φράι ζήτησε τη σύλληψη του Τσάβιν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν το είχατε ή το είχα κάνει, θα ήμαστε πίσω από τα κάγκελα αυτή τη στιγμή…».

Σε αντίθεση διαδηλωτές συνελήφθησαν βιαστικά ενώ διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ασφαλή απέναντι σε συλλήψεις για την κάλυψη της ιστορίας μιας ακόμα αστυνομικής δολοφονίας ενός Αφροαμερικανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Save Journalism Project απάντησε με δελτίο Τύπου:

«Η σύλληψη του δημοσιογράφου του CNN Omar Jimenez και του πληρώματός του στη ζωντανή τηλεόραση σήμερα το πρωί απλώς και μόνο για αναφορά στις διαμαρτυρίες της αστυνομικής βίας στη Μινεάπολη παραβιάζει το πιο βασικό δόγμα της ελευθερίας του Τύπου: την ανάγκη να αναφερθούν ποιες είναι μερικές φορές οι άβολες αλήθειες για τις κυβερνητικές αρχές. Η κυβέρνηση διαθέτει τεράστια καταναγκαστική δύναμη, η οποία, όπως φαίνεται σαφώς από αυτό το επεισόδιο, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ εύκολα για να περιορίσει ή να εμποδίσει τον Τύπο να αναφέρει τις πράξεις τους. Η πρώτη τροπολογία υπάρχει ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο».

Η σύλληψη του Jimenez υπογραμμίζει ακόμα και τους λόγους για τις διαμαρτυρίες που κάλυπτε. Ουδένας είχε συλληφθεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεάπολης. Όμως ο Jimenez, που προβάλλει ότι ο Φλόιντ είναι μαύρος, συνελήφθη. Υπήρχε ακόμα ένα άλλο πλήρωμα του CNN κοντά στη Jimenez τη στιγμή της σύλληψής του, αλλά ο Josh Campbell και οι παραγωγοί του, σύμφωνα με τον Campbell, «αντιμετώπισαν πολύ διαφορετικά το γεγονός» και προφανώς δεν συνελήφθησαν.

Στις ΗΠΑ, Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ειδικά αν είναι Αφροαμερικανοί, μπορούν να συλληφθούν… Γιατί; Επειδή αναφέρονται σε ζωντανή ιστορία; Για τον περιορισμό του ρατσισμού και της προκατάληψης από την ευρύτερη έκθεση; Για να μη γίνουν γνωστά τα εγκλήματα της αμερικανικής αστυνομίας στο κοινό;

Κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου, ο Derek Chauvin τέθηκε υπό κράτηση. Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που συμμετείχαν στη βάναυση και θανατηφόρα πράξη του αξιωματικού Chauvin είναι στην ουσία συνεργάτες και θα έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνοι βάσει του νόμου για τους ρόλους τους.

Dissident Voice

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης