Μεξικό: Οι Αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 2.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 11:13
Μεξικό: Οι Αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 2.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική

Το Μεξικό ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε πριν από δύο ημέρες σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στα νότια σύνορα της χώρας, κυρίως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μελών των δυνάμεων της τάξης και μελών του καραβανιού των μεταναστών.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μετανάστευση (INM) του Μεξικού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 1.300 μετανάστες συνελήφθησαν στην πολιτεία Ταμπάσκο και 800 στην πολιτεία Τσιάπας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι άνθρωποι που συμμετείχαν στο «καραβάνι 2020», το οποίο ξεκίνησε από την Ονδούρα πριν από μία εβδομάδα, καθώς και μετανάστες που εισήλθαν στο Μεξικό από διάφορα σημεία εισόδου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ανήλικοι.

Από τη μεριά του, το μεξικανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 460 πολίτες της Ονδούρας απελάθηκαν την Τετάρτη με αεροπλάνα και λεωφορεία από τις δύο πολιτείες που συνορεύουν με τη Γουατεμάλα.

Περίπου 500 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική προσπάθησαν τη Δευτέρα να εισέλθουν με τη βία στο Μεξικό μέσω του ποταμού Σουτσιάτε που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, αλλά απωθήθηκαν από τις μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ελπίζουν ότι το Μεξικό θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Βορρά για να φτάσουν στις ΗΠΑ, όπου σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Μπροστά στην αύξηση των καραβανιών των μεταναστών στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει το Μεξικό με εμπορικές κυρώσεις, αν δεν σταματήσει την εισροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός ομόλογός του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε περίπου 26.000 στρατιωτικούς στα βόρεια και τα νότια σύνορα της χώρας του. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 το Μεξικό μείωσε κατά 56% την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 12:15