Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη, εξέλεξε κατά τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας Συνόδου του, την Παρασκευή, – η οποία διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού — την κορυφαία Γερμανίδα διπλωμάτη καριέρας Χέλγκα Σμιντ, σε νέα γενική γραμματέα του Οργανισμού, η οποία διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ελβετό Τόμας Γκρέμινγκερ.

Η 59χρονη νέα γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ – ο οποίος εξέλεξε επίσης την Παρασκευή τους νέους επικεφαλής των τριών κεντρικών οργάνων του — θεωρείται εξαιρετικά έμπειρη στην εξωτερική πολιτική, διατελώντας έως τώρα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015 στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Ιούλιο, η αρχικά προγραμματισμένη παράταση της θητείας των επικεφαλής των θεσμών του ΟΑΣΕ είχε αποτύχει εξαιτίας της αντίστασης κάποιων αντιπροσωπειών, ωστόσο σήμερα, στην διαδικτυακή υπουργική σύνοδο επιτεύχθηκε η απαραίτητη συναίνεση για το πακέτο κάλυψης για τα επόμενα τρία χρόνια, των τεσσάρων ηγετικών θέσεων που πρότεινε η απερχόμενη στο τέλος της χρονιάς, αλβανική Προεδρία του διεθνούς οργανισμού.

Η έως τώρα υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, η 66χρονη Τερέζα Ριμπέιρο, η οποία, πέραν της διπλωματικής της σταδιοδρομίας, έχει εργαστεί στο παρελθόν στον χώρο της ενημέρωσης, αναλαμβάνει την θέση του ύπατου εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ.

Ο 45χρονος Ιταλός πρώην βουλευτής Ματέο Μεκάτσι είναι ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, το οποίο, με έδρα του την Βαρσοβία, ειδικεύεται ιδιαίτερα στην παρακολούθηση εκλογών. Ο ίδιος εργαζόταν έως τώρα για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα δικαιώματα του λαού του Θιβέτ, έχοντας ήδη ηγηθεί πολλών αποστολών παρακολούθησης εκλογών για λογαριασμό του ΟΑΣΕ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Αυστρία, τον 56χρονο Κάιρατ Αμπραχμάνοφ, αναλαμβάνει για πρώτη φορά ένας εκπρόσωπος του μετασοβιετικού χώρου, μία από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ, εκείνη του ύπατου εκπροσώπου για τις εθνικές μειονότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης