Δεκαεννέα χωρικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον χωριού στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

«Η επίθεση, η οποία έβαλε στο στόχαστρο άμαχο πληθυσμό τη στιγμή που ολοκλήρωνε την εσπερινή προσευχή», έχει «προσωρινό» απολογισμό «19 νεκρούς και δύο τραυματίες», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου που αναγνώστηκε στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση διαπράχθηκε «περί τις 21:00» (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), στο χωριό Τεμ, στον δήμο Ανζουρού, από «ενόπλους που κινούνταν πεζή και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί», σύμφωνα με το υπουργείο.

Νωρίτερα, τοπικός αιρετός είχε πει ότι η επίθεση έγινε εναντίον πιστών που προσεύχονταν μέσα σε τέμενος και είχε απολογισμό «δεκαεπτά νεκρούς και πέντε τραυματίες».

Οι δράστες άφησαν τις μοτοσικλέτες τους «σε κάποια απόσταση» και κατόπιν «πήγαν με τα πόδια» στο χωριό για να διαπράξουν την επίθεση, είπε άλλος τοπικός αιρετός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες αυτών των «άνανδρων και εγκληματικών πράξεων».

Το χωριό βρίσκεται κοντά σε άλλα τρία στον δήμο Ανζουρού που υπέστησαν παρόμοιες επιθέσεις πρόσφατα.

Τον Μάρτιο, 13 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από φερόμενους ως τζιχαντιστές· τον Μάιο, σειρά επιθέσεων ανάγκασε 11.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτός ο «μαζικός εκτοπισμός» πληθυσμού οφειλόταν στις «επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» εναντίον αμάχων, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Το OCHA κάνει λόγο για «δολοφονίες, βιασμούς, εκβιάσεις, ζωοκλοπές» από «ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις που δρουν κατά μήκος των συνόρων με το Μάλι».

Τζιχαντιστικές οργανώσεις, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ), δρουν τα τελευταία χρόνια στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι.

Βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή ζήτησαν την Παρασκευή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αυτή την ασταθή ζώνη, έκτασης 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ζουν μέλη των φυλών Τζέρμα, Πελ, Τουαρέγκ και Χάουσα.

Μέσα σε έναν μήνα, τουλάχιστον 98 πολίτες και 19 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε τρεις περιφέρειες, επιχειρηματολόγησαν .

Η πιο πρόσφατη σφαγή αμάχων διαπράχθηκε τη 16η Αυγούστου στο χωριό Νταρέ-Νταγέ, όπου ένοπλοι «κινούμενοι με μοτοσικλέτες» άνοιξαν πυρ «εναντίον ανθρώπων που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους» σκοτώνοντας 37 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δεκατρείς ανήλικους, κατά τον επίσημο απολογισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης