Μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν θεωρεί πλέον την Τουρκία ο ηγέτης της Μοσάντ -της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ- Γιόσι Κοέν, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου ο δημοσιογράφος Ρότζερ Μπόιζ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Κοέν, που θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μία συνάντηση προ 20 ημερών φέρεται να είπε προς τους ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ότι η «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη, η πραγματική απειλή είναι από την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διπλωματία του εξαναγκασμού που ασκεί η Τουρκία και η απρόσεκτη ανάληψη κινδύνων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, έχει θέσει ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης για τη στρατηγική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο των Times. 

Στο ίδιο μοτίβο κυμαίνεται και η γαλλική Le Figaro, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Το γαλλογερμανικό ζεύγος δεν υπάρχει πια. Το αποδεικνύει η άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει την Ελλάδα και τη Γαλλία απέναντι στον Ερντογάν», μέσα από το άρθρο του φιλοσόφου Ζαν-Λου Μποναμί.

Εδώ ο αρθρογράφος καυτηριάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή «για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», εκφράζει δε την απογοήτευσή του για την πολιτική ίσων αποστάσεων από την πλευρά του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Financial Times καυτηριάζει την Τουρκία γιατί «παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ε.Ε.» και τονίζει ότι η Ένωση «δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορη και να παραχωρήσει στην Τουρκία ελευθερία κινήσεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων» της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμά, πάντως, ότι «η προσεκτική στάση του Τούρκου ηγέτη έναντι της Ρωσίας δείχνει ότι σέβεται την ισχύ. Επομένως φαίνεται λογική η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και άλλους, αν και ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα φέρει αναπόφευκτα και συμβιβασμούς».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης