Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές τον επόμενο χρόνο επιδιώκοντας να διαδεχθεί τον Σαούλι Νιινίστο, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από δύο θητείες.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Χααβίστο, ο οποίος ανήκει στους Πρασίνους, θα επιδιώξει να γίνει αρχηγός του κράτους, έχοντας εκλεγεί επιλαχών τόσο το 2012 όσο και το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χααβίστο δήλωσε: «Πρόσφατα, πολλοί Φινλανδοί από διαφορετικά υπόβαθρα, επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιανουαρίου».

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Helsingin Sanomat στις 22 Μαΐου διαπίστωσε ότι το 36% των Φινλανδών προτιμά για πρόεδρο τον Χααβίστο, γεγονός που τον καθιστά οριακά φαβορί έναντι του διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας, του Όλι Ρεν, με 31% και του επικεφαλής του think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίκα Ααλτόλα με 24%.

Ο Χααβίστο αναμένεται να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών αργότερα μέσα στον μήνα μετά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας, στην οποία ανήκει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία αναμένεται να διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου τον επόμενο χρόνο. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων στις 11 Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης