Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι 21 Κόπτες που αποκεφαλίστηκαν το 2015 στη Λιβύη αναγνωρίζονται ως μάρτυρες από το Βατικανό. Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο ποντίφικας με τον προκαθήμενο της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρο Β’ (Tawadros II).

Οι 21 Κόπτες (20 Αιγύπτιοι και ένας Γκανέζος) εκτελέστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου 2015 σε παραλία της Σύρτης, στη Λιβύη. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε δημοσιοποιήσει βίντεο της εκτέλεσης των 21 αιχμαλώτων, οι οποίοι φορούσαν πορτοκαλί φόρμες και προσεύχονταν περιμένοντας τον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε στον προκαθήμενο της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι η αναγραφή των 21 ονομάτων στο Μαρτυρολόγιο του Βατικανού αποτελεί ακόμη μια απόδειξη για όσα ενώνουν τις δύο Εκκλησίες.

Ο 70χρονος Θεόδωρος Β’ ταξίδεψε στο Βατικανό με αφορμή την 50ή επέτειο από την πρώτη συνάντηση προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με Κόπτη Πατριάρχη.

Οι Κόπτες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, ενώ μικρότερες κοινότητες υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης