Οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια στον πρωθυπουργό του Ιράκ, ενεργειακές συμφωνίες και συνεχή συνεργασία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Μία εβδομάδα περίπου, αφού η κυβέρνησή του βοήθησε στη μεσολάβηση της εξομάλυνσης των δεσμών ΗΑΕ-Ισραήλ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώθηκε ξανά στη Μέση Ανατολή. Πλέον, υποσχέθηκε νέα πορεία στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράκ σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναντώντας τον Καντίμι στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό ως «πολύ σεβαστό κύριο σε όλη τη Μέση Ανατολή και σεβαστό πάρα πολύ από τη χώρα μας».

Ο Καντίμι, που είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράκ, είναι ανεξάρτητος στη  χώρα με πολλές εθνοτικές και σεχταριστικές πολιτικές συμμαχίες και πολίτες.

Ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Μάιο αφού δύο άλλοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν υποστήριξη μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Adel Abdul Mahdi τον Νοέμβριο του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καντίμι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, βρήκε σχεδόν κενά τα ταμεία της κυβέρνησης. Σ΄αυτά που είχε να αντιμετωπίσει περιελάμβαναν την πανδημία COVID-19, την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο που απαιτούσαν θέσεις εργασίας και τον ενοχλούσε ο ρόλος των ιρανών πολιτοφυλακών.

Αν και ο Καντίμι δεν διοικεί μεγάλο ή κυρίαρχο πολιτικό μπλοκ, έχει ακεραιότητα, και αυτό μετράει πολύ στο  σημερινό Ιράκ. Προκειμένου να ακολουθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κινείται με έναν ασυνήθιστο συνδυασμό σκοπού, προσοχής και συναίνεσης. Και πιέζει ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους,  υποστηρίζοντας πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός φυσικά έχει τους επικριτές και τους αντιπάλους του ανάμεσα στα διάφορα πολιτικά μπλοκ, μερικοί από αυτούς έχουν ήδη επικρίνει την προσέγγισή του με την Ουάσινγκτον.

Πολλοί στο κοινοβούλιο του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων του, είναι επίσης φίλα προσκείμενοι με τον νεκρό πια ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Αλλά οι διαδηλωτές δίνουν στην Kadhimi την ευκαιρία. Οι Ιρακινοί γνωρίζουν ότι ο Καντίμι εργάζεται για τη χώρα του. Μπορεί να διαφωνούν με τις πολιτικές του, αλλά  δεν αμφισβητούν τα κίνητρά του.

Η συνεργασία του Καντίμι με τον Πρόεδρο του Ιράκ Μπάραμ Σαλίχ, έναν άλλο ανεξάρτητο μεταρρυθμιστή, έδωσε στο Ιράκ την προοπτική και την ελπίδα αλλαγής, με όλες τις επιφυλάξεις που έρχονται εν μέσω πολλών προκλήσεων στο Ιράκ και την περιοχή.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης