Ο Τραμπ μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτούν οι ΗΠΑ το 2021

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 10:40
Ο Τραμπ μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτούν οι ΗΠΑ το 2021

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι σκοπεύει να επιτρέψει μόνο σε 15.000 πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2021. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό στην ιστορία του σύγχρονου αμερικανικού μεταναστευτικού προγράμματος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ «στην ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, κυρίως υπό το φως της πανδημίας Covid-19».

Το προηγούμενο οικονομικό έτος οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θα δεχθούν 18.000 πρόσφυγες, όμως στην πραγματικότητα λιγότεροι από τους μισούς εισήλθαν στη χώρα λόγω των ενισχυμένων ελέγχων που έγιναν και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε την απόφαση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες «όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εστίες τους», μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Προσπαθώντας αρχικά να τερματίσουμε τις συγκρούσεις που προκαλούν τον εκτοπισμό και παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό προκειμένου να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τους εκτοπισμένους, μπορούμε να προλάβουμε τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις των μετακινήσεων αυτών στις πληγείσες χώρες και τους γείτονές τους» επισήμανε σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει συνήθως στην αρχή κάθε οικονομικού έτους τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ο πρόεδρος πρέπει να συμβουλεύεται το Κογκρέσο προτού οριστικοποιήσει τον αριθμό αυτό, όμως στην πραγματικότητα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Λευκός Οίκος.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους υπό τον φόβο διώξεων λόγω της θρησκείας τους, αλλά και για τους Ιρακινούς που βοήθησαν τις ΗΠΑ, όπως και για πρόσφυγες από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Χονγκ Κονγκ, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, έχει δεσμευθεί να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ σε έως 125.000 ετησίως αν νικήσει τον Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο γρήγορα θα αυξήσει το όριο αυτό.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, 10:45