Οι ισραηλινές εκλογές ήταν ψήφος μη εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου και το δικαστικό σύστημα. Οι μισοί από τους πολίτες του Ισραήλ (και αποφασιστική πλειοψηφία των Εβραίων ψηφοφόρων) έδωσαν τις ψήφους τους σε κόμματα που στέκονταν πίσω από έναν άνθρωπο κατηγορούμενο για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης.

Σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες συνέβησαν μετά την παραπομπή σε δίκη που ορίσθηκε για τις 17 Μαρτίου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου έλαβε 36%, αφού υπολογίστηκε το 90% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάχου πρέπει να στείλει τα λουλούδια στον Λευκο Οίκο.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός οφείλει το επίτευγμά του αποκλειστικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Η τελετή της 28ης Ιανουαρίου που αποκάλυψε τη «συμφωνία του αιώνα» του Trump ήταν το σημαντικότερο γεγονός εκστρατείας του Likud για το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά, όπως γνωρίζουμε, ο Trump δεν δίνει συνήθως δώρα, ειδικά κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της προς την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου να ακολουθήσει λύση δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη κοινής προσπάθειας για την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για θέματα μόνιμης κατάστασης.

Κάτω από τον κεραυνό των εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας να μην καταστρέψουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης της λύσης των δύο κρατών και να διατηρήσουν την ευκαιρία για μια δίκαιη, βιώσιμη ειρήνη.

 Το τελευταίο κομμάτι ρίχνει παγωμένο νερό σε εκείνους που γιορτάζουν την προσάρτηση και κυριαρχία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Θα πρέπει να διαβαστεί ως απάντηση στη δήλωση του Netanyahu μια ημέρα νωρίτερα ότι θα προωθήσει σχέδιο για την κατασκευή 3.500 νέων εποικιστικών μονάδων στην περιοχή της Δυτικής Όχθης, ανατολικά της Ιερουσαλήμ, εκτός από 3.000 σπίτια σε νέα εβραϊκή συνοικία στο Givat Hamatos στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 2.000 νέες κατοικίες για τους Εβραίους στην γειτονική συνοικία Har Homa.

Η ιστοσελίδα Peace Now εξηγεί ότι η κατασκευή στην Ε1 θα διχοτομεί τη Δυτική Όχθη και έτσι θα αποτρέψει κάθε πιθανότητα πραγματοποίησης της λύσης δύο κρατών για δύο λαούς.

Αυτός ο χώρος είναι επίσης ο τελευταίος χώρος για την πιθανή ανάπτυξη κεντρικής παλαιστινιακής μητρόπολης μεταξύ της Βηθλεέμ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Υποδηλώνει ακόμη την πρόθεση του Ισραήλ να χτίσει χιλιάδες επιπλέον σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε περιοχή την οποία διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι.

Ακόμη και εάν η διοίκηση του Trump δεν διαφωνεί με μονομερή βήματα που διαταράσσουν το status quo στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα τα δεχθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιορδανία ότι το σχέδιο του Trump προκαλεί πολλά αποδεκτά διεθνή πρότυπα. Σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 11 Φεβρουαρίου, οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου κατέστησαν σαφές ότι η προσάρτηση των εδαφών στη Δυτική Όχθη θα θεωρηθεί μονομερής κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, απαντώντας στο σχέδιο Trump, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία ​​συζητούν πρωτοβουλία κοινής αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση για το θέμα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης