Οργή στο Ντόβερ καθώς οι αποκλεισμένοι οδηγοί απαιτούν να φύγουν από τη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:28
Οργή στο Ντόβερ καθώς οι αποκλεισμένοι οδηγοί απαιτούν να φύγουν από τη Βρετανία

Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών συνεπλάκησαν με αστυνομικούς στους δρόμους του Ντόβερ σήμερα Τετάρτη, καθώς ο μερικός αποκλεισμός από τη Γαλλία, που στόχο είχε να ανακόψει την εξάπλωση ενός νέου, ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να αποκλειστούν στη Βρετανία πριν από τα Χριστούγεννα.

Το Παρίσι και το Λονδίνο συμφώνησαν αργά χθες Τρίτη ότι οι οδηγοί με αρνητικό τεστ Covid-19 μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία για το Καλέ μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στη Βρετανία προκειμένου να ανακόψουν το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι ο στρατός θα αρχίσει να διενεργεί τεστ στους οδηγούς αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σημαντικότερη εμπορική δίοδο της Βρετανίας για τρόφιμα μερικές ημέρες πριν από την οριστική αποχώρηση της χώρας από την τροχιά της ΕΕ.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται οδηγοί να πατούν τις κόρνες των φορτηγών τους συντονισμένα και να αναβοσβήνουν τα φώτα τους ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες πολλοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από το λιμάνι για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και να προσπαθήσουν να ενημερωθούν από αξιωματούχους και αστυνομικούς.

Κάποια στιγμή σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι οδηγοί συνεπλάκησαν με μερικούς αστυνομικούς.

Πολλοί βρίσκονταν στη χώρα για να παραδώσουν προϊόντα σε εταιρείες που στοκάρουν αποθέματα πριν την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή τον Ιανουάριο όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κανονικοί τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα.

Εταιρείες μεταφορών έχουν προειδοποιήσει ότι πολλοί Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έχουν ήδη αρνηθεί να πάνε στη Βρετανία τη νέα χρονιά όταν θα πρέπει να έχουν μαζί τους τελωνειακά έγγραφα, ενώ η ανάγκη διενέργειας τεστ Covid-19 θα επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τις τιμές μεταφοράς.

«Ελπίζω ότι σήμερα το πρωί θα δείτε ανθρώπους και οχήματα εμπορευμάτων να διασχίζουν τη Μάγχη» δήλωσε σήμερα ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Φτιάχνουμε τις υποδομές. Άρα οι ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν αυτό (τεστ Covid) σε πρώτη φάση για να βοηθήσουν να το οργανώσουμε αυτό και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Οι οδηγοί θα υποβληθούν πρώτα στα λεγόμενα τεστ rapid. Όποιος βρίσκεται θετικός θα υποβάλλεται σε τεστ PCR και αν βρίσκεται και πάλι θετικός θα τίθεται σε απομόνωση σε ξενοδοχείο.

Οι οδηγοί φορτηγών, κυρίως Ευρωπαίοι, πολλοί εκ των οποίων είναι αποκλεισμένοι στα οχήματά τους χωρίς πρόσβαση σε φαγητό και χώρους προσωπικής υγιεινής, άρχισαν να εξοργίζονται καθώς αντιλήφθηκαν ότι ίσως να μη γυρίσουν εγκαίρως στα σπίτια τους για να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους.

«Δεν μας δίνουν φαγητό, δεν μας δίνουν νερό, δεν έχουν τουαλέτες, δεν μας δίνουν τίποτα» δήλωσε ένας οδηγός στα ισπανικά και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι ουσιαστικά απάνθρωπη, άρα αυτό που ζητάμε είναι μία λύση».

«Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν οφείλεται στον κορωνοϊό ή κάτι τέτοιο, οφείλεται στο Brexit, σε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες ή κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:44